«Ο Χριστός Σήμερα»

16 Νοεμβρίου 2011

 

Να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν το δικό τους Χριστό καλεί τους επισκέπτες της Έκθεσης «Ο Χριστός Σήμερα – Συναρπαστική Εμπειρία του Χριστού», που φιλοξενείται στο Μουσείο Artmuseum Waldviertel, στην Αυστριακή πόλη Schrems ο διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος, καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης.

Περισσότερα από εκατόν πενήντα έργα μεγάλων διαστάσεων του καθηγητή παρουσιάζονται στο μουσείο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, σε μία έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2012, ενώ προγραμματίζεται η μεταφορά της στη συνέχει στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, αντικείμενα, εγκαταστάσεις ταινίες και βιωματικές δράσεις, επίσης έργα και άλλων καλλιτεχνών όπως των Hans Sisa, Eleonore Hettl, Kollar William κ.ά, αλλά και μικρά γλυπτά φοιτητών του Πανεπιστημίου Τέχνης και Σχεδίου του Cluj της Ρουμανίας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Ευθύμιο Βαρλάμη.

«Ο Χριστός είναι για μένα παράδειγμα υψίστης σοφίας.  Δεν είναι σαν την ελληνική  φιλοσοφία που προοριζόταν μόνο για την ελίτ, αλλά για όλους τους ανθρώπους», σημειώνει ο κ. Βαρλάμης εξηγώντας ότι η έκθεση είναι «οδόφραγμα» ενάντια στην αθεΐα και την κοινοτυπία.

Το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας που δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Βαρλάμη, σημειώνει ότι «ο ρόλος των επισκεπτών δεν περιορίζεται σε μια απλή παρατήρηση των έργων.  Αντίθετα, καλούνται να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν το δικό τους Χριστό ή να βρεθούν σε ένα τραπέζι μπροστά από ένα Χριστό με απλωμένα τα χέρια που τους καλεί να καθίσουν μαζί του.  Επίσης εισέρχονται στο σπήλαιο με τον άδειο τάφο, όπου προβάλλεται μια ταινία με τη ζωή του Χριστού».

                                     «Άγιον Όρος»

 «Το Άγιον Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει τη λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και τη δοξολογία, αλλά το κυριότερο διευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε Έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιον Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης για το Άγιο Όρος που αποτελεί το θέμα της έκθεσής του που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 60 ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους. Εκεί το μοναδικό φυσικού κάλλους τοπίο του Αγίου Όρους παρουσιάζεται μαζί με την μοναδική αρχιτεκτονική των μονών, κυρίως όμως στόχος του καλλιτέχνη είναι μέσα από αυτά να προβάλει την πνευματικότητα του Αγίου Όρους.  Η ζωγραφική συνδυάζεται με κατασκευές στο χώρο και συνοδεύεται από βυζαντινή μουσική, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στο Άγιον Όρος και να «βιώσει» την ατμόσφαιρα και τις αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Στην πρώτη αίθουσα θα υποδέχεται τον θεατή μία τρισδιάστατη κατασκευή εκκλησίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σε αντίγραφα οι τοιχογραφίες από το καθολικό της Μονής Σταυρονικήτα. Στην τελευταία αίθουσα μία άλλη κατασκευή «Το Δωμάτιο των Μοναχών» αποπειράται να αποδώσει τη μυσταγωγία της Αγιορείτικης ζωής.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας σε συνεργασία με το Artmuseum Waldviertel της Αυστρίας.

Θα  διαρκέσει από τις 8 Νοεμβρίου  έως τις 11 Δεκεμβρίου 2011 και θα είναι ανοικτή, Τρίτη-Πέμπτη: 8.30-15.00, Παρασκευή-Κυριακή: 8.30-20.00.

Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης

Ποιος είναι όμως ο Ευθύμιος Βαρλάμης;

Γεννήθηκε στην Βέ­ροια το 1942 και σπούδασε στο Πα­νεπιστήµιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέν­νης, όπου και δίδαξε Αρχιτεκτονική από το 1974 ως το 1981. Από το 1992 διευθύνει το ∆ιεθνές Κέντρο Σχεδιασµού I.DE.A. που ίδρυσε στο Schrems της Αυστρίας.

Το 1988 στο τµήµα Αρχιτεκτονικής της Θε­ρινής Ακαδηµίας του Σάλτσµπούργκ ανέ­πτυξε την εργασία του για µια φυσική και ανθρώπινη αρχιτεκτονική που δίνει σηµα­σία στις ανάγκες των παιδιών.

Ο Βαρλάµης είναι ο δηµιουργός της θεωρίας της «Προ­αρχιτεκτονικής» και της «Σχολής των Αισθήσεων» που για πρώτη φορά παρου­σίασε στο Γερµανικό Μουσείο Αρχιτεκτο­νικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του «Une cité imaginaire».

Στην έκθεση του «Το τέλος της Ατλαντί­δας – Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες» στο Grand Palais στο Παρίσι υποστήριξε την αναγκαι­ότητα της σύνδεσης της µεταβιοµηχανικής κοινωνίας µε την οργανική πραγµατικό­τητα της φύσης. Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επι­τυχία την ιδέα της «Θεραπευτικής Αρχιτε­κτονικής».

Το πρόγραµµα της «Ακαδηµίας Τέχνης για Παιδιά» έφερε σε επαφή µε την τέχνη χι­λιάδες παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και πα­ρουσιάστηκε σαν κεντρική εκδήλωση στην EXPOLINEA ‘93 της Γάνδης.

Το 1995 εικονογράφησε, µετά από πρό­σκληση του Οικουµενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίου, την «Αποκάλυψη του Ιω­άννη».

Με τη µελέτη «Ο Ελληνικός Πολιτισµός στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες» παρουσιά­ζει την αναγκαιότητα της χρησιµοποίησης της ελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεο­δοµίας στη πολιτειακή εξέλιξη των ευρω­παϊκών µεγαλουπόλεων.

Το µεγάλο project «Αλέξανδρος 2.000», που περιλαµβάνει περισσότερα από 1500 έργα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέµβριο του 1997 στη Θεσσαλονίκη Πο­λιτιστική Πρωτεύουσα και συνεχίζει να περιοδεύει µέχρι σήµερα σε µουσεία και πινακοθήκες σε όλο τον κόσµο.

Το 2009 εγκαινιάστηκε στην Κάτω Αυστρία το Kunstmuseum Waldviertel που πα­ρουσιάζει το συνολικό καλλιτεχνικό έργο του Βαρλάµη και το Νοέµβριο του ίδιου έτους ο Πρόεδρος της Αυστρίας Dr. Heinz Fischer του απέµεινε το Μεγαλόσταυρο για τα Γράµµατα και τις Τέχνες. Το 2010 παρουσίασε στη Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών, στη Μόσχα την έκθεση «Ποιητική Αρχιτεκτονική» και αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας.