Απεικονίσεις του Χειμώνα στην ευρωπαϊκή τέχνη

9 Δεκεμβρίου 2011

 

Alfred Sisley, Der Schnee in Louveciennes

το Kunsthistorisches Museum, στη Βιέννη

«Απεικονίσεις του Χειμώνα στην ευρωπαϊκή τέχνη», αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από το Μουσείο Kunsthistorisches Museum σε συνεργασία με το Kunsthaus Zurich. Οι μύθοι της δημιουργίας των περισσότερων μεγάλων πολιτισμών συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Χειμώνας ήρθε στον κόσμο είτε για να τιμωρήσει τον άνθρωπο, είτε ως μάστιγα.

Claude Monet, Die Elster

Ο Βορέας ο Έλληνας θεός του ψυχρού βοριά, συμβόλιζε το Χειμώνα. Στη μυθολογία των βορείων τρία έτη με παγετό, προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα μεγάλης κλίμακας έργα που απεικονίζουν την ήττα του στρατού του Ναπολέοντα από το ρωσικό χειμώνα είναι αντίστοιχα των «σεναρίων» που περιγράφουν το τέλος του κόσμου.

Jan Asselijn, Winterlandschaft mit Jagem auf einer Brucke, 1647

 Υπάρχουν όμως και οι ειρηνικές και χαρούμενες στιγμές, η χιονισμένη ύπαιθρος με ανθρώπους που κάνουν πατινάζ σε παγωμένες λίμνες και ποτάμια. Στα τέλη του 18ου αιώνα βλέπουμε μια ρομαντική αναβίωση των χειμωνιάτικων τοπίων.

Loucas I van Valckenborch, Winterland schaft

 Ο Ιμπρεσιονισμός, η Ολλανδική τέχνη και η τοπιογραφία, αυτά είναι τα τρία στοιχεία των εκθέσεων που έχουν ως θέμα τον Χειμώνα. Το Μουσείο Kunsthistorisches σε συνεργασία με το Kunsthaus Zurich, στοχεύουν σ’ αυτό το τρίο! Διευρύνοντας την συλλογή για να συμπεριλάβουν πολλά διαφορετικά είδη και σχολές, τα δύο μουσεία παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα Δυτικοευρωπαίων καλλιτεχνών. Το εντυπωσιακό σκηνικό της παράστασης εκτείνεται στις τέσσερις Γκαλερί και τα εννέα μικρά δωμάτια της Πινακοθήκης KHM. Τα έργα που παρουσιάζονται χρονολογούνται από το 1450 κι έπειτα. Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία της έκθεσης οι πίνακες που εκτίθενται απεικονίζουν την ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου, χριστουγεννιάτικες γιορτές, έθιμα του χειμώνα, πορτραίτα, αλλά και πολεμικές στιγμές που εκτυλίσσονται σε χιονισμένο τοπίο.

Willem Schellinks, Stadtmauern im Winter, 1650

 Οι πίνακες των Μπρίγκελ, Μπόις, Κίφερ, Ρούμπενς, Γιορντάενς, Γκόγια, Τέρνερ, Μονέ, Βαν Γκογκ, Μουνκ κ.ά παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Τρία χρόνια απαιτήθηκαν για να ολοκληρωθεί η έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με δάνεια από μεγάλα μουσεία όπως του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, της Δρέσδης, της Ζυρίχης, του Παρισιού, της Φιλαδέλφειας, της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης, της Γάνδης κ.ά. Να σημειωθεί ότι η έκθεση περιλαμβάνει και την πιο διάσημη ίσως παράσταση του Χειμώνα στην ευρωπαϊκή τέχνη το έργο του Pieter Bruegel «Κυνηγοί στο χιόνι».

Pieter Bruegel, jager im Schnee