Στο Ευγενίδειο Κυριακή 18 Δεκεμβρίου η ταινία του Γ. Μουτεβελή: «Ο Άγιος Δημήτριος και το Ιερό Αγίασμα στην Ξηροκρήνη»

17 Δεκεμβρίου 2011

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 11 το μεσημέρι, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Γιώργου Μουτεβελλή «Ο Άγιος Δημήτριος και το Ιερό Αγίασμα στην Ξηροκρήνη».  Πρόκειται για την πρώτη προβολή στο αθηναϊκό κοινό.  Το αρχαίο θαυματουργικό Αγίασμα του Αγίου Δημητρίου στην Ξηροκρήνη, στο Κουρού Τσεσμέ της Κωνσταντινούπολης, είναι πολύ γνωστό σε χριστιανούς και αλλοθρήσκους.  Την εκδήλωση οργανώνει η Αδελφότητα Μεγάλου Ρεύματος ο «Ταξιάρχης», με κύριο ομιλητή τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο.

Στην «Πεμπτουσία» μίλησε ο Σκηνοθέτης Γιώργος Μουτεβελλής. 

Κύριε Μουτεβελλή, θα θέλατε να μας μιλήσετε αρχικά για την ενότητα «Ψηφίδες Ορθοδοξίας». Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

 Οι «Ψηφίδες Ορθοδοξίας», είναι μια σειρά ταινιών ντοκιμαντέρ, που έχουν ως επίκεντρο «προσκυνηματικούς  χώρους», όπως ένα Ναό ή ένα Αγίασμα, και συνδυάζοντας θρησκευτικά με ιστορικά στοιχεία, αποτολμούν να ανασυνθέσουν το μωσαϊκό του πολιτισμού μας, αναφερόμενες στην λαογραφία, τους θρύλους και τις παραδόσεις του Γένους μας.

Έχουμε ξεκινήσει από το κέντρο.  Ως κέντρο αναφερόμαστε πάντα στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνουμε την δράση μας σε χώρους που δεν είναι πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Λόγου χάριν στην συγκεκριμένη ταινία  «Ο Άγιος Δημήτριος και το Ιερό Αγίασμα στην Ξηροκρήνη»,  η οποία κατά το ήμισυ της διάρκειάς της αναφέρεται στον βίο του Αγίου Δημητρίου, ως «προσκυνηματικό χώρο» έχουμε εντοπίσει την «κρύπτη» του, στο υπόγειο του Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου.

Εικόνα του αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στην Ξηροκρήνη

Αυτός ο χώρος παρ’ όλο που σήμερα είναι μουσείο, έχει λειτουργήσει ως χώρος λατρείας επί αιώνες.

Η Ξηροκρήνη στις αρχές του 20 αιώνα

Το δεύτερο ήμισυ της ταινίας αναφέρεται στο ξακουστό Αγίασμά του στην Κωνσταντινούπολη το οποίο γνωρίζουμε ότι λειτουργεί από την αρχαιότητα. 

Αυτήν την Κυριακή, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, έχει προγραμματιστεί η προβολή της τελευταίας ταινίας σας με θέμα «Ο Άγιος Δημήτριος και το Ιερό Αγίασμα στην Ξηροκρήνη». Θα θέλατε να γίνεται πιο συγκεκριμένος και να μας μιλήσετε για την υπόθεση;

 Σε αυτήν την ταινία θα μπορέσει να διακρίνει κανείς πολλά πράγματα που δεν μας είναι πολύ γνωστά, αν θέλετε.

Κατ’ αρχήν θα διαπιστώσουμε την «συνέχεια» στον πολιτισμό μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ξεύρετε, χωρίς διακοπή, ότι έχει υπάρξει «η συνέχεια».

Τι εννοώ; Βλέπουμε ότι ο ελληνορωμαϊκός κόσμος είχε την συνέχειά του στον μετέπειτα χριστιανικό, τουλάχιστον στην παράδοση απεικόνισης των στρατιωτικών Αγίων.

Διαπιστώνουμε ότι ο μυροφόρος Άγιος λατρευόταν και από τους μουσουλμάνους την εποχή της επικράτησης των Οθωμανών στην Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος μετονομάστηκε σε «Κασίμ» από τους μουσουλμάνους και ο Ναός του σε «Κασιμιγιέ».

Εσωτερικό του Ιερού Ναού στην Ξηροκρήνη

Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, στο Ιερό Αγίασμα της Ξηροκρήνης το οποίο θεωρείται ιερό από την αρχαιότητα, βλέπουμε τους πιστούς μουσουλμάνους ακόμη και σήμερα να προστρέχουν και κάτω από την εικόνα του Μυροβλύτη να περιμένουν να πάρουν το θαυματουργό Αγίασμα και να τούς διαβάσει ο ιερέας.

 Είναι η όγδοη κατά σειρά ταινία αυτή που θα προβληθεί. Θα υπάρξει συνέχεια;

 Είναι στην φάση ολοκλήρωσης άλλη μια «Ψηφίδα Ορθοδοξίας», μια ταινία που αναφέρεται στην ενορία «Τζιμπαλή» στην Κωνσταντινούπολη, που ενώ πριν την μικρασιατική καταστροφή ήταν μια ακμάζουσα ελληνική συνοικία γύρω από τον Ναό του Αγίου Νικολάου, σήμερα δεν έχει απομείνει ούτε ένας ενορίτης. 

Έχει προγραμματιστεί για αμέσως μετά, ένα αφιέρωμα στην «Παναγία την Μπαλουκλιώτισσα», της οποίας τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν από του χρόνου.

Ξέρετε, οι ταινίες όλες αυτές έχουν δημιουργηθεί με αγάπη, από μια χούφτα ανθρώπους και με πολύ πενιχρά μέσα.

Ο βασικός μας πόρος είναι οι χορηγίες. Όσο επιτυγχάνονται αυτές, ναι, θα υπάρχει συνέχεια.  Yπάρχουν σχέδια για μια σειρά που θα αναφέρεται στον βίο των Αγίων, καθώς και στην περιοδεία του Αποστόλου Παύλου. Θα πρέπει να βρεθούν βεβαίως τα κατάλληλα κονδύλια φυσικά, για να πραγματοποιηθούν αυτά. 

Επιμέλεια συνέντευξης: Κατερίνα Χουζούρη