Αγιορείτικη Βραδιά,Οργανώνουν τα Σεμινάρια Οινογνωσίας «Οίνος ο αγαπητός»

21 Μαρτίου 2012

Του διακεκριμένου Οινολόγου Δημήτρη Χατζηνικολάου,

την Πέμπτη 22 Μαρτίου

Δημήτρης Χατζηνικολάου

Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου είναι οινολόγος του Πανεπιστημίου του Μπορντό (D.N.O), διπλωματούχος γευσιγνώστης (D.U.A.D), με μεταπτυχιακό Μaster (D.E.A.) στην αμπελουργία και Διδακτορικό Δίπλωμα στη εφαρμοσμένη μικροβιολογία.  Σπούδασε στο Bordeaux με ειδική γαλλική υποτροφία, ενώ για την πολυετή του οινική συμβολή, του απενεμήθη τιμητικά η Γαλλική Υπηκοότητα. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα ανοίγει νέους ορίζοντες στα οινικά δρώμενα του τόπου, δημιουργώντας το πρώτο Γραφείο Συμβούλων Τεχνολογίας και Μάρκετινγκ Οίνου , με τον διακριτικό τίτλο «Οίνος ο Αγαπητός».
Ιδρυτής του μοναδικού Σχολείο του Κρασιού, σήμερα «Σεμινάρια Οινογνωσίας», με χιλιάδες μαθητές συγγραφέας πολλών βιβλίων για το κρασί, με πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά και ραδιοφωνικές εκπομπές έχει καταξιωθεί ως ο πρωτοπόρος οινοδημοσιογράφος στη χώρα.

Από τη Σχολή Οινογνωσίας

Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου μίλησε στην Πεμπτουσία, για τα Σεμινάρια Οινογνωσίας και την Αγιορείτική βραδιά.

Κύριε Χατζηνικολάου ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στη λειτουργία των Σεμιναρίων Οινογνωσίας και ποια είναι η θεματολογία τους ;

Για να δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει και να απολαύσει το ελληνικό κρασί.   Ξέρετε, στο παρελθόν μιλούσαμε για 5-6 κρασιά, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 2500 ετικέτες και 400 οινοποιεία.  Ζούμε μια φοβερή ανάπτυξη και ταυτόχρονα μια ποιοτική επανάσταση.  Η πολυπλοκότητα έχει δεσμεύσει τον καταναλωτή ώστε να μην μπορεί, αν δεν έχει κάποιες βασικές γνώσεις να επιλέξει το κατάλληλο κρασί καθώς δεν γνωρίζει  κάποια βασικά στοιχεία.  Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία, είναι τέσσερις οι Κύκλοι Οινογνωσίας που απευθύνονται τόσο στους απλούς καταναλωτές, όσο και σε μελλοντικούς επαγγελματίες.  Κάθε Κύκλος διαρκεί τρεις εβδομάδες και αποτελείται από τρεις δίωρες βραδινές συναντήσεις.  Κάθε συνάντηση πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα ημέρα.  Περιλαμβάνει συγκεκριμένη θεματολογία, υποστηρίζεται από οπτικο-ακουστικό υλικό, αλλά και γευσιγνωσία επιλεγμένων κρασιών (με την μέθοδο της τυφλής δοκιμής).  Στον πρώτο κύκλο η θεματολογία αφορά γενικά θέματα γύρω από το κρασί, όπως π.χ τη σχετική νομοθεσία ποικιλίες, ποτήρια κ.λ.π.  Τα πρώτα μυστικά για το κρασί.  Ο δεύτερος κύκλος αφορά την ερασιτεχνική οινοποιεία, πώς γίνεται δηλαδή το κρασί, η διαδικασία που ακολουθείται για το λευκό, το κόκκινο ή το ροζέ.  Ο τρίτος κύκλος έχει στόχο να μυήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο στην τέχνη και στις τεχνικές της οινογνωσίας με τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων και ο τελικός κύκλος που οδηγεί στο πτυχίο και απευθύνεται σε «προχωρημένους ουρανίσκους», αναφέρεται στην ταυτοποίηση των ποικιλιών σε σχέση με τα αρώματα.  Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων κύκλων ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών, κυρίως όμως μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο για κάθε περίσταση.

 

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος...

 

κύριε Χατζηνικολάου τι ετοιμάζετε για αυτήν την Πέμπτη;

Καθώς διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής αποφασίσαμε να οργανώσουμε κάτι διαφορετικό αυτήν την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στα γραφεία μας (Λεωφόρος Πηγής 15, Μελίσσια)

Διοργανώνουμε λοιπόν μια πρωτόγνωρη Αγιορείτικη βραδιά για να γνωρίσουμε τον Άθωνα και τα κάλλη του που είναι… άφθονα.

Θα μεταφερθούμε λοιπόν νοερά για λίγες ώρες στο Άγιο Όρος για να γευθούμε γνήσια και σπάνια προϊόντα που αντιστέκονται πεισματικά στο χρόνο και χαρίζουν στο περιβόλι της Παναγιάς πρόσθετο μεθυστικό μεγαλείο.    

Θα παρουσιαστούν τα υπέροχα κρασιά του Μυλοποτάμου, όπου ο πατήρ Επιφάνιος θα ξεναγήσει στα φροντισμένα αμπέλια της Μονής και στον Επιφανή του οίνο που συνοδεύει θαυμάσια τις  συνταγές του πετυχημένου του βιβλίου.

Επίσης ο Κωνσταντίνος Πέζος, υπεύθυνος καταστήματος με αγνά προϊόντα του Αγίου Όρους, θα μυήσει τους επισκέπτες στα μυστικά των βοτάνων της αθωνικής πολιτείας, καθώς και στο πώς φτιάχνουν οι μοναχοί στο Μονοξυλίτη το περίφημο σαπούνι λεβάντα, ενώ θα δοκιμάσουμε και γνήσιο μέλι ανθέων, θρούμπες ελιές από το  Βατοπέδι καθώς και  μελιτζανοσαλάτες και αγιορείτικες σάλτσες με μανιτάρια και κρεμμύδια.

Ο πατήρ Ευθύμιος θα μας εισάγει στον αρωματικό κόσμο του θυμιάματος εξηγώντας μας με εικόνες και ντοκουμέντα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του σπάνιου αυτού θησαυρού της γης που λέγεται λιβάνι.

Τέλος θα ακούσουμε για το πως γίνεται ένα πρόσφορο, τι είναι το κομποσχοίνι  και ποιός ο ρόλος του, ενώ στο τέλος θα ευφρανθεί και η ακοή θα κλείσουμε με ένα ψαλμό από τον πατέρα Σπυρίδωνα (μια από τις ωραιότερες φωνές του Άγιου Όρους).

Σημειώστε ότι αυτή η βραδιά είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία για τις γυναίκες, να γνωρίζουν πτυχές τις καθημερινής ζωής των μοναχών του Αγίου Όρους.