«Απουσία»,Κωνσταντίνας Κατρακάζου

4 Μαΐου 2012

Στις 25 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης  «Απουσία», της Κωνσταντίνας Κατρακάζου, που φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), την οποία επιμελήθηκε η Λουίζα Καραπιδάκη. 

Απουσία, Κωνσταντίνα Κατρακάζου

 

 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Μαίου 2012 και είναι αποτέλεσμα αναζήτησης και έρευνας διεπιστημονικής ομάδας, ένα σχέδιο εργασίας οποίο γεννήθηκε ως αντίδραση απέναντι στα σημεία των καιρών.

 

Κωνσταντίνα Κατρακάζου

 

Μία μακρά περίοδος φιλοσοφικών αναζητήσεων και έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας των Φαίη Ζήκα, Λουίζα Καραπιδάκη, Κωνσταντίνα Κατρακάζου και Θανάση Χατζόπουλο, με θέμα την απουσία αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης της εικαστικού Κωνσταντίνας Κατρακάζου, η οποία στην εικαστική της έκθεση, ψηλαφεί τις δυνατότητες να καταστήσει την ίδια την απουσία παρούσα. Από τη ριζική μορφή απώλειας, το θάνατο, ο οποίος αποσιωπείται θεωρούμενος ταμπού, κάθε μορφή απουσίας στην εποχή μας τείνει να ακυρωθεί. Στην εικαστική εγκατάσταση, η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα, διαπραγματεύεται εννοιολογικά την απουσία κυρίως από την πλευρά της έλλειψης επικοινωνίας και μας φέρνει αντιμέτωπους με μία άλλη διάσταση της έννοιας απουσία. Σημείο αναφοράς της είναι η αντιφατική έννοια του απόντος-παρόντος ανθρώπου.

 

Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Απουσία, μικτή τεχνική, 2012

 

Την εικαστική έκθεση «Απουσία» πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις, οι οποίες ήταν επίσης αποτέλεσμα των διεργασιών της διεπιστημονικής ομάδας.

Στις 7 Μαΐου 2012, θα γίνει ημερίδα με θέμα την απουσία και την προσέγγισή της από διαφορετικές σκοπιές. Θα μιλήσουν οι:
Φαίη Ζήκα, Επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Θέμα: «Η σκιά ως απουσία» 
Λουίζα Καραπιδάκη, Ιστορικός τέχνης του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Θέμα: «Η απουσία ως σημείο αναφοράς στην τέχνη».
Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας της Μεσαιωνικής Δύσης, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Θέμα: «Η απουσία, δουλειά (και δουλεία) του ιστορικού».
Δήμητρα Μακρυνιώτη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θέμα: «Η
μετασχηματιστική απουσίας»δυναμική της απουσίας»
Αλεξάνδρα Μουρίκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αισθητικής Θεωρίας και Αγωγής, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Θέμα: «Η απουσία, το αόρατο και η δημιουργία».
Παναγιώτης Πανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Ανθρωπολογίας της  Μουσικής και του Χορού, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Θέμα: «Ήχος και ακουσματική εμπειρία: η φωνή μεταξύ παρουσίας και απουσίας».

Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Θέμα: «Η απώλεια της μνήμης και η απώλεια ως μνήμη».
Θανάσης Χατζόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, Ποιητής.
Θέμα: «Η απουσία ως ιχνηλασία».

 Στις 14 Μαΐου πραγματοποιείται συναυλία με το Μουσικό και Συνθέτη Vangelino Currentzis.

Στις 24 Μαΐου φιλοξενείται ποιητική βραδιά. Σύγχρονοι έλληνες ποιητές θα «δείξουν» με τις αναγνώσεις τους πως με την ποιητική τους παρουσία συνεχίζουν να εγγράφουν στην ποίησή τους την απουσία σε ένα πολύχρωμο σύμπαν ποιημάτων όπου η απουσία παίρνει τις πιο απρόσμενες μορφές για να «εμφανιστεί». Μαζί τους έλληνες ηθοποιοί θα διαβάσουν ποιήματα των απόντων ποιητών «περί απουσίας».