Λαμπρός ο πρώτος εορτασμός της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

7 Μαΐου 2012

Με ιεροπρέπεια και εν αναμονή της ελεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Καστοριά, εορτάστηκε για πρώτη φορά η μνήμη της Οσίας Σοφίας της εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας ασκησάσης, την 6η Μαΐου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς Της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο επίσημος εορτασμός της Οσίας Σοφίας, μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012, ημερομηνίες που θα επισκεφτεί την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Καστορίας η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για να προστεί των επισήμων εορτασμών της αγιοκατατάξεως και θα είναι αυτός που θα εγκαινιάσει το ιερό κιβώριο στον τάφο της Αγίας που καθημερινά καταφεύγουν οι πιστοί αλλά θα ανάψει και για πρώτη φορά τις κανδύλες που θα καίνε άσβεστες στον τάφο και τον χώρο της ασκήσεως της Αγίας.

Έτσι το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στην Ιερά Μονή Παναγίας της Κλεισουριώτισσας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντος του οικείου Επισκόπου κ. Σεραφείμ.

Στο λόγο του ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας, για την ευκαιρία που του δίνει να ζήσει κάτι το συγκλονιστικό, αφού για πρώτη φορά εορτάζεται ως Αγία η Γερόντισσα της Κλεισούρας.

«Ας ευχηθούμε στον Επίσκοπό μας, χαρακτηρίζοντας τον Μητροπολίτη Καστορίας ο κ. Βαρθολομαίος αφού είναι καστοριανής καταγωγής, να του χαρίζει η Οσία Σοφία υγεία και δύναμη και να τον αξιώσει ο Θεός να ζήσει επί των ημερών του και άλλα γεγονότα αγιοκατατάξεως στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Αμέσως μετά κλήρος και λαός μετέβηκαν στο ασκηταριό της Οσίας Σοφίας, εκεί που πέρασε τη ζωή της και έψαλλαν τα εγκώμια προς την Οσία Σοφία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τόσο η Ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου όσο και ο Παρακλητικός κανόνας και τα Εγκώμια προς την Οσία, έγραψε ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, χαρισματούχος Δρ Χαράλαμπος Μπούσιας.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Καστορίας κ. Σεραφείμ, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, κληρικών της Μητροπόλεως και της γύρω περιοχής αλλά και τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών που έφτασαν στο ιστορικό Μοναστήρι να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα της Οσίας Σοφίας.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Καστορίας, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που έφτασαν στην Καστοριά για τον εορτασμό της Αγίας, τον κλήρο και τον λαό λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα είμαστε αυτοί, που δεν θα μας γράψει μόνο η ιστορία γιατί βρεθήκαμε στον πρώτο εορτασμό της αλλά θα μας γράψει και η Οσία Σοφία στο δικό Της βιβλίο, πραγματοποιώντας τα αιτήματα που ζητήσαμε καταφεύγοντας στις πρεσβείες Της.

Τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Οσίας Σοφίας, στους χώρους του Μοναστηριού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/epikairotita/12479-eortasmos-osias-sofias-kleisoura