«Το μικρό ποίμνιο του Χριστού είναι άτρωτο από κάθε προπαγάνδα»

11 Ιουνίου 2012

«Γνωρίζω πως πολλούς από εσάς αναστάτωσε η ξαφνική άνοδος της αντιθρησκευτικής προπαγάνδας και ότι αυτό σας θλίβει.  Μην ανησυχείτε όμως…Πέστε μου σας παρακαλώ.  Θυμάστε τα λόγια του Χριστού από το ευαγγέλιο του Αποστόλου Λουκά: «Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον, ότι ευδόκησεν ο Πατήρ ημών δούναι υμίν  την Βασιλείαν».  Μας έχει μιλήσει επανειλημμένως για το μικρό Του ποίμνιο ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.  Το μικρό Του ποίμνιο κρατάει από τους Αποστόλους.  Και μετά πλήθαινε όλο και περισσότερο… Το μικρό ποίμνιο υπάρχει παντού, παρά τη μεγάλη έξαρση της αντιθρησκευτικής προπαγάνδας.  Υπάρχει μέχρι τις ημέρες μας.  Όλοι εσείς που με ακούτε, αποτελείτε το μικρό αυτό ποίμνιο. 

Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, Ποιμένας και Χειρουργός

Μάθετε, λοιπόν, και να ελπίζετε ότι το μικρό αυτό ποίμνιο του Χριστού είναι ακατανίκητο.  Κανείς δεν μπορεί να του κάνει τίποτα.  Αυτό δεν φοβάται, γιατί γνωρίζει και κρατάει μέσα του τα μεγάλα λόγια του Χριστού:…«οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».  Λοιπόν, αφού οι πύλες του Άδη δεν μπορούν να νικήσουν την Εκκλησία Του, εμείς, το μικρόν ποίμνιον, γιατί να ανησυχούμε, γιατί να θλιβόμαστε, γιατί να αναστατωνόμαστε; Δεν υπάρχει κανένας λόγος.  Το μικρό ποίμνιο του Χριστού είναι άτρωτο από κάθε προπαγάνδα».

 

(Απόσπασμα από κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Λουκά, στην εορτή της Αγίας Σκέπης το 1954.  Στην τότε Σοβιετική Ένωση, τον Στάλιν είχε διαδεχθεί ο Νικήτα Χρουτσώφ, ο οποίος οργάνωσε μια μεγάλη αντιθρησκευτική προπαγάνδα πριν ξεκινήσει το νέο κύμα διωγμών κατά των χριστιανών.

Το απόσπασμα προέρχεται από το πρώτο βιβλίο που έγραψε ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Σαγματά Αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Λουκάς», και κυκλοφόρησε το 1999, από τις Εκδόσεις Ακρίτας.  Ακολούθησαν πολλές εκδόσεις. )