Αισχύλεια 2012

19 Ιουλίου 2012

Στις 26 Αυγούστου ανοίγουν την αυλαία τους τα φετινά 37α Αισχύλεια.   Το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας περιλαμβάνει εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του είναι να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης.

Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση...

 

Συγκεκριμένα το φετινό Φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, στη σχετική συνέντευξη τύπου, φέτος περιλαμβάνει 25 θεατρικές εκδηλώσεις, 8 μουσικές, εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου από τις 22-27 Σεπτεμβρίου με προβολή επτά ταινιών  με την υπογραφή του Νίκου Κούνδουρου και του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και 2 εικαστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις που πραγματοποιούνται ειδικά για τα Αισχύλεια και παρουσιάζονται μόνο στην Ελευσίνα.

Πως όμως απαντάει το φεστιβάλ Αισχύλεια 2012 στην κρίση της εποχής; Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Τσουκαλάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το φεστιβάλ, πριν από λίγες ημέρες, τα εξής: «Στην Ελευσίνα έμελλε να διαπραχθεί η πιο μεγάλη ύβρις του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Στην πόλη που  φυλάει πιστά επί 2000 χρόνια το μυστικό των Ελευσίνιων Μυστήριων έλαχε ο κλήρος να πληρώσει βαρύτατο το τίμημα για τη βιομηχανική ανάπτυξη στο όνομα του κέρδους, με καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του ιερού τούτου τόπου.

Όμως ο μύθος, η ιστορία, ο πολιτισμός δεν εξαφανίζονται. Άσβεστα παραμένουν ακόμα στο λόφο των αρχαιοτήτων, στο Μουσείο, στην Ιερά Οδό, στις μεταβυζαντινές εκκλησίες, στην παραλία με τα κουφάρια των ανενεργών εργοστασίων, και κάθε Σεπτέμβρη  αντιστέκονται, δείχνουν το μεγαλείο τους και  γιορτάζουν, μαζί με τους Ελευσίνιους, στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού προς τιμήν του Αισχύλου.

Η Ελευσίνα του 21ου αιώνα αγωνίζεται δυναμικά ν’ αποκτήσει τη φυσιογνωμία που της αξίζει και χρησιμοποιεί ως εργαλείο τον πολιτισμό.

          Σήμερα τα Αισχύλεια, αναβαθμισμένα ποιοτικά και αναγνωρισμένα πανελλαδικά, πραγματοποιούνται σε αργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις χάρις στην ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σημειολογία αυτής της περιοχής είναι τεράστια αφού γειτνιάζει με τον Αρχαιολογικό Χώρο και άμεσα θα γίνει δημοτική με τη διαδικασία της πολεοδόμησης η οποία ολοκληρώθηκε.

Σήμερα  στην  εποχή της κρίσης και της οπισθοδρόμησης, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να μην αντιστραφούν οι προτεραιότητές μας και να κερδίσουμε το στοίχημα για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, η  τέχνη και η παραγωγή πολιτισμού όχι μόνο δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια αλλά απεναντίας συνιστούν ελπιδοφόρο μήνυμα δημιουργίας και αφύπνισης,  σημάδι εγρήγορσης και μελλοντικής προοπτικής,  ανάχωμα στις ισοπεδωτικές λογικές και απάντηση διεξόδου και  ζωογόνας ανατροπής στις απαξιωτικές φωνές και στην  καταστροφολογία».

«Την κρίση την χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι να αναβαθμίσουμε ποιοτικά ακόμα περισσότερο το Φεστιβάλ να έχουμε πιο εύστοχη πολιτική τιμών με χαμηλότερο εισιτήριο και κάρτες διαρκείας», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού πρόεδρος της Επιτροπής Αισχυλείων κ. Γαβριήλ Καμπάνης. «Κάναμε μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια, αναβαθμίσαμε και ανανεώσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσέλευση του κοινού με το πέρασμα των χρόνων, να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν οι δαπάνες. Εκμεταλλευτήκαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων για να δημιουργήσουμε ταυτότητα στο φεστιβάλ με ήθος και ύφος και σήμερα που οι συνθήκες είναι δύσκολες η κεφαλοποίηση που κάναμε αποδίδει τους καρπούς της.» 

Παλαιό Ελαιουργείο

 

                                 Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Κυριακή 26 Αυγούστου με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη από το Εθνικό Θέατρο.

Νεφέλες

(Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του αποφασίζει να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη για να μυηθεί στην μαιευτική του μέθοδο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται όμως…ανεπίδεκτος μαθήσεως και στη θέση του στέλνει το γιο του, μια απόφαση  που θα στραφεί εναντίον του).

Ακολουθεί συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στις 27 Αυγούστου ενώ στις 28 ανεβαίνει η παράσταση «Αναζητώντας τον ΑΤΤΙΚ» , σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Στις 30 Αυγούστου το λόγο έχει ο  «Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, επίσης από το Εθνικό Θέατρο.

Περικλής 1

(Ο Περικλής, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο διεθνές φεστιβάλ Globe to Globe για τον William Shakespeare.

Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος,  ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης,  τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα  την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες).

Περικλής 2

 

 Στις 31 Αυγούστου μια μουσική βραδιά  με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια ατμοσφαιρική συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου ο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, ακόμα μια παράσταση με την υπογραφή της πρώτης κρατικής σκηνής.

 

 Στις 3 Σεπτεμβρίου το λόγο έχει η «Φεύγουσα Κόρη» , σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, με την ηθοποιό Ρηνιώ Κυριαζή.

(Μέσα από την εξερεύνηση της φωνής, με το μοναδικό τρόπο που προτείνει η Μίρκα Γεμεντζάκη που στόχο έχει να ελευθερώσει τη βαθύτερη ουσία και ρίζα της φωνής του κάθε ανθρώπου, η Ρηνιώ Κυριαζή ανακάλυψε τη σύνδεσή της με τη μουσική της γλώσσας και των τραγουδιών της Ηπείρου και ξεκίνησε ένα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων αλλά κυρίως μοιρολογιών. Μελετώντας την παράδοση του μοιρολογιού δίπλα σε ηπειρώτισσες μοιρολογίστρες που δέχτηκαν να της διδάξουν την τέχνη αυτή ανακάλυψε τη σοφία της αρχέγονης αυτής παράδοσης, ζωντανής ακόμη στη σημερινή Ήπειρο που προσφέρει παρηγοριά  καθώς η στιγμή του μεγάλου πόνου μετουσιώνεται, μεταφράζεται σε ποίηση.

Tο διήγημα του κορυφαίου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘Μια  ψυχή’ έδωσε τον απαραίτητο καμβά για να ξετυλιχθεί το νήμα του κύκλου της ζωής μέσα από το νανούρισμα, το παραμύθι, το μοιρολόι της μάνας, της γιαγιάς και της κόρης. Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η αυθεντική διάλεκτος των παραμυθιών υποδηλώνουν μουσικά την έκφρασή τους και οδηγούν τον ηθοποιό στην τέχνη της αφήγησης. Η ποιητικότητα και μουσικότητα  αποτελούν κοινά σημεία της λαϊκής μας παράδοσης και της υπέροχης γραφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ξεχασμένοι ήχοι και τρόποι ευελπιστούν να  φέρουν τον κάθε θεατή κοντά στο δικό του παρελθόν και τόπο).

Στις 5 Σεπτεμβρίου η «Άρρητη Κόρη» από την ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία». Στις 7 Σεπτεμβρίου συναυλία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου η παράσταση  «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου /Εταιρεία Αρτivities (συμπαραγωγή).

Στις 9 Σεπτεμβρίου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου / Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Ρόδου.

(Στο Αρχαίο αυτό δράμα περιγράφεται η γενοκτονία, η προσφυγιά, ο τρόμος μπροστά στην ατίμωση και στην χαμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όλα αυτά συνθέτουν όχι μόνο την ιστορία της άλωσης της Τροίας όπως την περιγράφει ο Ευριπίδης αλλά την ιστορία κάθε άδικου πολέμου που βιώνουμε ως τις μέρες μας).

Στις 10 Σεπτεμβρίου συναυλία  του Δημήτρη Ζερβουδάκη (συμμετέχει η Σοφία Γεωργαντζή). Στις 14 του μήνα η μουσική παράσταση «Η Μουσική ενώνει τους Λαούς», κάτω από τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου «Όρνιθες» του Αριστοφάνη , σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ.

(Ο Αριστοφάνης μας διηγείται μια ιστορία ανατροπής μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής, μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για ζωή, σε αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή που καυτηριάζει ένα κόσμο απάνθρωπο και ονειρεύεται «μια κοινωνία πουλιών» , δηλαδή μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις αξίες του δικαίου, της αξιοκρατίας και της διαρκούς κίνησης).

Στις 17 και 18 του μήνα Διημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νέους (ΕΚΘΠΝ) με θέμα «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ». Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Αν εσύ… ήμουν εγώ!», σε σκηνοθεσία  του Δημήτρη Σεϊτάνη από το Θέατρο Νέων.

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου συναυλία  με τίτλο «ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ», με τους Χαΐνηδες και τον Ψαραντώνη.

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου από την Θεατρική Σκηνή του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ελευσίνας.

(Ένα σπονδυλωτό οδοιπορικό που διατρέχει ανάγλυφα και γλαφυρά την ιστορία της ελληνικής φυλής από την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, την Παλιγγενεσία του 21′, τη Βαυαροκρατία, τα Βενιζελικά, τη Μικρά Ασία, τον ξεριζωμό, τον πόλεμο του ’40, τη Γερμανική κατοχή, τις μέρες του Πολυτεχνείου.  Στην παράστασή χρησιμοποιήθηκε η εξαιρετική μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, εμπνευσμένη από τη Δημοτική παράδοση, με τη μοναδική ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη).

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη  27 Σεπτεμβρίου Εβδομάδα Κινηματογράφου  με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο. Στις 29 Σεπτεμβρίου συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της εγκατάστασης «The future starts here» του Στέφανου Τσιβόπουλου.

(Συγκεκριμένα η φετινή εγκατάσταση στο Παλαιό Ελαιουργείο θα διαρκέσει ως τις 14 Οκτωβρίου και φέρει την υπογραφή του Έλληνα διακεκριμένου καλλιτέχνη Στέφανου Τσιβόπουλου, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Άμστερνταμ και Αθήνας. Ο τίτλος «Τhe future starts here» αντικατοπτρίζει και τη σύνδεση του καλλιτέχνη με το χώρο της Ελευσίνας, καθώς πρόκειται για ένα έργο που δημιούργησε ειδικά για το Παλαιό Ελαιουργείο.  Παράλληλα με την έκθεση του Τσιβόπουλου και στις ίδιες ημερομηνίες 1 Σεπτ. – 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ.Κανελλόπουλος έκθεση με τίτλο  «Βήματα πορείας» με βίντεο των έργων των καλλιτεχνών που παρουσίασαν δουλεία τους στα προηγούμενα Αισχύλεια. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Βάνα Ξένου, ο  γλύπτης  Θόδωρος, Καλλιόπη Λεμού, Μάριος Σπηλιόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Διοχάντη και Στήβεν Αντωνάκος).