Ένας Έλληνας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου

14 Αυγούστου 2012

Ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου και ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά φεστιβάλ παγκοσμίως που συγκεντρώνει όχι μόνο βρετανούς, αλλά ηθοποιούς, χορευτές, εικαστικούς, μουσικούς από όλο τον κόσμο, καθώς το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές, χορευτικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Εδιμβούργου

Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει συμπληρώσει 65 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε το 1947 με στόχο να αποτελέσει ένα βήμα για την ειρήνη στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 17 του μηνός στο Queen’s Hall, ο παγκοσμίου φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος με την συνδρομή του πιανίστα Nikolai Lugansky θα ερμηνεύσουν τα έργα Violin Sonata του Janacek, Violin Sonata No 1 in G του Brahmas, Duo consertante του Stravinsky και Violin Sonata του Respighi.

Ο Λεωνίδας Καβάκος επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από ένα θριαμβευτικό ρεσιτάλ το 2008, με την London Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev. Στις 17 του μηνός Αυγούστου θα συνεργαστεί με τον Ρώσο πιανίστα Nikolai Lugansky, ο οποίος συνδυάζει τη διακριτική φινέτσα με την εκπληκτική δεξιοτεχνία. Στόχος και των δύο να αποδώσουν τέσσερα μουσικά αριστουργήματα. Από την ονειρική εμπνευσμένη από τη βροχή, πρώτη σονάτα του Μπραμς που χαρακτηρίζεται από μελωδίες και ευαισθησία, στην σονάτα για βιολί του Ρεσπίγκι, ένα κομμάτι που δεν ακούγεται συχνά, έντονο μουσικά με πάθος που κλιμακώνεται, στο φλογερό κομμάτι του Στραβίνσκι όπου βιολί και πιάνο ανταγωνίζονται και τέλος στη σονάτα του Janacek, που είναι εμπνευσμένη από τη λαϊκή παράδοση και κινείται ανάμεσα σε ηλιόλουστες μελωδίες και μουσικά επεισόδια με έντονη δριμύτητα.

Λεωνίδας Καβάκος

Οι δύο μουσικοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλο. Ο Λεωνίδας Καβάκος λέει για τον Nikolai Lugansky, ότι παίζει τόσο καλά που δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από έναν άνθρωπο.

Ο Nikolai Lugansky αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στον Λεωνίδα Καβάκο, την καριέρα του και το καλλιτεχνικό του «οπλοστάσιο».

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιολονίστες της εποχής μας με εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο με αναγνωρισμένες ορχήστρες και μαέστρους και με σημαντικές ηχογραφήσεις. Από το 2007 είναι ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Camerata Salzburg.