Με καράβι την Ελλάδα, Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ Ξηροποτάμου Δράμας

2 Αυγούστου 2012

Τα είκοσι χρόνια του συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ 2012”, το οποίο  επιστρέφει σε εορταστικούς επετειακούς  τόνους, για να φέρει τον αέρα του πολιτισμού και της παράδοσης στον όμορφο Ξηροπόταμο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας. Το Φεστιβάλ, που διοργανώνει εδώ και δύο δεκαετίες ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Αυγούστου με την συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών και παραδοσιακών χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Ο Μορφωτικός  πολιτιστικός σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979, από μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη, τη διάσωση και τη διάδοση της.

Οι χοροί που διδάσκονται κυρίως είναι τοπικοί χοροί Ξηροποτάμου.

Τα τραγούδια που διασώθηκαν είναι μεταφρασμένα στα Νέα Ελληνικά και  προέρχονται από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι νυφικές φορεσιές παλαιότερων χρόνων.

Τα  μουσικά όργανα είναι η αχλαδόσχημη μακεδονική λύρα, ο νταϊρές, η γκάιντα και η φλογέρα.

Σήμερα λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες που αποτελούνται από 200 χορευτές ηλικίας από τεσσάρων έως εξήντα ετών.

 Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα ( Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ρόδο, Ιωάννινα, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη  κ.α. ) και στο εξωτερικό (Ισπανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία ) με μεγάλη επιτυχία.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το Σάββατο 4 Αυγούστου με πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από το Ισραήλ, την Κίνα, καθώς επίσης και τεσσάρες  ελληνικές παραδοσιακές χορευτικές ομάδες. Είναι οι:

-Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού Δήμου Καλλιθέας.

-Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Έβρος».

-Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες».

-Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας.

Χρόνης Αηδονίδης – Πέτρος Γαϊτάνος

Το πρόγραμμα κορυφώνεται την Κυριακή 5 Αυγούστου με μια μοναδική συναυλία με τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη που θα ερμηνεύσει ο Δραμινός τραγουδιστής Πέτρος Γαϊτάνος, παρέα με τον Χρόνη Αϊδονίδη, την Αρετή Κετιμέ και τον Βασίλη Σερμπέζη.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ Ξηροποτάμου με ένα διαφορετικό πρόγραμμα φέτος, το οποίο κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Με καράβι την Ελλάδα», περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την ελληνική  επικράτεια.  Αυτή τη φορά ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει στο πλευρό του τρεις  αξιόλογους ερμηνευτές-καλλιτέχνες. Πρόκειται για τον κορυφαίο ερμηνευτή και δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος θα τραγουδήσει τραγούδια από τη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία, την νέα και ταλαντούχα τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ, η οποία  θα παίξει με το σαντούρι της και θα τραγουδήσει, τον αξιόλογο ερμηνευτή της παραδοσιακής μουσικής και καθηγητή πανεπιστημίου Βασίλη Σερμπέζη, που  θα ερμηνεύσει τραγούδια της Ηπείρου, της Ρούμελης, του Μοριά και Σαρακατσάνικα.

Αρετή Κετιμέ

Ο Πέτρος Γαϊτάνος θα αγκαλιάσει ερμηνευτικά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Κρητικά και νησιώτικα.

Η ορχήστρα θα αποτελείται από έξι σπουδαίους παραδοσιακούς μουσικούς – σολίστες , που θα παίξουν: βιολί, κλαρίνο, νέϊ, φλογέρες, σουραύλι, λαούτο, ακουστικό μπάσο, σαντούρι και παραδοσιακά κρουστά. Στο τέλος όλοι οι συντελεστές μαζί, μουσικοί και τραγουδιστές επί σκηνής μετατρέψουν την βραδιά σ’ ένα μελωδικό παραδοσιακό πανηγύρι.

 Θα ακουστούν τραγούδια Μικρασιάτικα, Νησιώτικα, Κρητικά, Πελοποννησιακά, Μακεδονίτικα, Θρακιώτικα, Σμυρναίικα, Ποντιακά, Κωνσταντινουπολίτικα, Ηπειρώτικα, αλλά και ντόπια του Ξηροποτάμου.

Τη σκηνοθεσία και την διεύθυνση παραγωγής της συναυλίας θα έχει ο Πέτρος Γαϊτάνος.