Το Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ «Αλεξιάς» του Δήμου Καστοριάς 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου

31 Αυγούστου 2012

Ονομάστηκε  «Αλεξιάς»  με αφορμή την αναφορά της Άννας Κομνηνής στην Καστοριά μέσα στο ιστορικό κείμενό της, όπου περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την επική της απελευθέρωση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό το 1083 μ.Χ.
Το φεστιβάλ μεταφέρει την ιστορία στο σήμερα μέσα από μουσική, εικόνες, γεύσεις και χρώματα.
Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν τα ιστορικά βυζαντινά μνημεία, τα οποία είναι διάσπαρτα στην πόλη, πλαισιωμένα με εικόνες και ήχους, μουσικές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα, θα περιπλανηθούν  στην υπαίθρια μεσαιωνική βυζαντινή αγορά και θα παρακολουθήσουν την φαντασμαγορική αναπαράσταση της ιστορικής παράδοσης της πόλης στον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.
 

Η Παναγία «Κουμπελίδικη» ή «Καστριώτισσα» αποτελεί το έμβλημα της ακριτικής πόλης της Καστοριάς. 10ος αι.

 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου με Βυζαντινό Εσπερινό στην Παναγία την Καστριώτισσα (Κουμπελίδικη) χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ.Σεραφείμ.  Μετά τον Εσπερινό θα γίνει η επίσημη  έναρξη του φεστιβάλ.

Θα ακολουθήσει ομιλία  του καθηγητού κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτη με θέμα την «Αλεξιάδα» Της Άννης Κομνηνής  και της αναφοράς της στην πόλη της Καστοριάς.

• Ακολουθεί Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής «Συλλείτουργο Πλαγίων Ήχων» από την Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 21.00 θα γίνει  η θεατρική παράσταση «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ»  από το θεατρικό σχήμα «Σκηνή Ελικώνος» Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ρίτσου.

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, το πρωί 1 Σεπτεμβρίου  θα γίνει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

 

I.Ναός Αγίου Στεφάνου Καστοριάς, 9ου αι.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί:

Ολοήμερη Μεσαιωνική Βυζαντινή Υπαίθρια Αγορά- πλατεία Βαν Φλητ (δρώμενο με κουστούμια εποχής , τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα που παραμένουν αναλλοίωτα διαμέσου των αιώνων), ενώ θα πραγματοποιηθεί και   Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα  » Τέχνη και Τεχνολογία στην Βυζαντινή Πόλη».

Από τις 10.00-13.00  και από τις  17.00-19.00 θα γίνονται

Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno  (Απουλία- Ιταλία) με μεσαιωνικές στολές , λάβαρα και μουσική μπάντα, στην Β. και Ν. Παραλία και στο κέντρο της πόλης καθώς και «ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ», δηλαδή  Μουσικοθεατρικά Δρώμενα Δρόμου εμπνευσμένα από το κείμενο της Άννης Κομνηνής «Αλεξιάς».  Συμμετέχουν ηθοποιοί από την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου «FrACTals» και την «Μικρή Όπερα του Κόσμου». Μουσική επιμέλεια : Δάφνη Μαυρίδου. Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου.

Στις 21.30  στην Αυλή Αρχοντικού Σκούταρη  θα παρουσιαστεί το μουσικό δρώμενο «Φευ των Κυμμάτων της Ζωής της».
Η  Άννα Κομνηνή συναντά των εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενο Κωνσταντίνο Καβάφη στην Καστοριά. Με τον Χρόνη Αηδονίδη, τη Νεκταρία Καραντζή, την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  και μια ηθοποιό. Κείμενο: Ηλίας Λιαμής. Σκηνοθεσία: Βασίλης Αναστασίου.

 

Καστοριά

 

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και μέχρι το απόγευμα θα λειτουργεί η  Ολοήμερη Μεσαιωνική Βυζαντινή Υπαίθρια Αγορά στην πλατεία Βαν Φλητ καθώς και το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ««Τέχνη και Τεχνολογία στην Βυζαντινή Πόλη».

Στις 10.00-12.00 θα γίνονται Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno, ενώ από τις 10.00 ως τις 15.00 θα παρουσιάζονται τα μουσικοθεατρικά δρώμενα  δρόμου  «ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ».
 Στις 21.30 θα γίνει ένα Δρώμενο στην Μαυριώτισσσα: Αναπαράσταση της απόβασης του Γεωργίου Παλαιολόγου- συνάντηση με τον Αλέξιο Κομνηνό και παράδοσης της πόλης από τον Βοημούνδο.

Ακολουθούν οι «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ»
Η διάσημη  Σικελή ταμπουρελίστα  Valeria Cimo συναντά τους ερμηνευτές του κουϊντέτου «Αλέκου Βρέτου»  και του  «Μουσικού Πολύτροπου».

      Και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακό πανηγύρι….