210 ναυτικά μίλια με κουπί για τα παιδιά της «Κιβωτού»

10 Σεπτεμβρίου 2012

Πριν από δύο χρόνια, το 2010, μια παρέα ναυτικών ίδρυσε την ομάδα «South Evian Gulf team», με σκοπό τις ειδικά σχεδιασμένες ναυτικές αποστολές, που θα υπηρετούν την υποστήριξη φιλανθρωπικών κοινωνικών ομάδων. Πρώτη αποστολή της ομάδας υπήρξε το 2011 ο Διάπλους του Αιγαίου με καγιάκ για το Χαμόγελο του Παιδιού. Ήταν ένα ταξίδι 250 ναυτικών μιλίων από την Εύβοια έως την Κρήτη μόνο με κουπί, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία παιδιών με προβλήματα υγείας.

 Η φετινή αποστολή έχει πραγματικά το χαρακτήρα της συνέχειας: Αφού είχε διασχισθεί το μισό Αιγαίο, στον κάθετο νοητό άξονα, επιχειρήθηκε και η αντίστοιχη διαδρομή για το άλλο μισό, ώστε να ενωθεί νοερά αυτός ο θαλασσινός δρόμος από Βορρά προς Νότο. Έτσι, το σχέδιο πλεύσης ορίστηκε: Απόπλους από το νοτιότερο άκρο της Σιθωνίας Χαλκιδικής, ενδιάμεσοι σταθμοί στις Σποράδες και τελικός προορισμός το σημείο από τον περσινό απόπλου για Κρήτη, η Ερέτρια. Η συνολική απόσταση στο χάρτη ισοδυναμεί με 210 ν.μ.

Πρόκειται, λοιπόν, για το διάπλου του Βορείου Αιγαίου με καγιάκ, και με οργάνωση-αποδέκτη τη γνωστή «Κιβωτό του Κόσμου». Με μήνυμα «Ελάτε συνταξιδιώτες!» οι αθλητές και τα μέλη της ομάδας απευθύνουν πρόσκληση προς παραγωγούς, εταιρείες αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τα παιδιά της «Κιβωτού», με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί και επιθυμεί ο καθένας. Η εκτιμώμενη διάρκεια του ταξιδιού είναι 15 ημέρες.

Κοινός παρονομαστής και για τους δύο οργανισμούς, μια συγκινητική ιστορία και η αγνή, ανιδιοτελής προσφορά εκατοντάδων εθελοντών για τα παιδιά και την οικογένειά τους. Μέσω της φετινής ναυτικής αποστολής επιχειρείται απλώς ένα μικρό έναυσμα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να στηρίξουν την Κιβωτό του Κόσμου στο έργο της. Οι ιθύνοντες της προσπάθειας πιστεύουν πως ακόμη και η μικρότερη συνεισφορά, ηθική, πνευματική ή υλική, αποκτά τεράστια σημασία μέσα στην δίνη αυτής της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που μας τραβάει με εκθετικά αυξανόμενη ένταση προς τον πυθμένα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να δοθεί ένα χέρι, τραβώντας δυνατά στην επιφάνεια πρώτα εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αναζητούν, έτσι, συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι του South Evian Gulf team για τα παιδιά της «Κιβωτού».

H οπωσδήποτε ασυνήθιστη αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο ρεύμα του εθελοντισμού που κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, ενώ καταδεικνύει παράλληλα και την ευαισθητοποίηση που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία το σημαντικό έργο που επιτελούν οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του κόσμου».

Στο ταξίδι συμμετέχουν οι κωπηλάτες Κώστας Μανατάκης, Άγγελος Χριστοφίδης και Στέφανος Βαρβάλας.