Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης

19 Σεπτεμβρίου 2012

Μερική άποψη των τειχών με τον Πύργο της Αλύσεως, στο βάθος ο Χορτιάτης. Ludwig August Johann Thiersch, 1858. Λάδι σε μουσαμά. Ενυπόγραφο με αρχικά, χρονολογημένο και με χειρόγραφες σημειώσεις: «Salonique 1858/L. Th.»

Το Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού συμμετέχοντας στους φετινούς εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκθέσεις, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της πόλης. Ήδη μια έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τα έργα της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου», έλαβε χώρα από της 2 Ιουλίου έως και της 8 Σεπτεμβρίου και φώτισε ιστορικές σελίδες της πόλης. Η Έκθεση που διοργανώνει το Α.Π.Θ. και το Βυζαντινό Μουσείο θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης». Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και θα έχει διάρκεια έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Πρόκειται για μια Έκθεση με σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά. Τα αντικείμενα της έκθεσης αποτελούν μέρος από τις συλλογές δεκαπέντε Θεσσαλονικέων συλλεκτών και του εκδοτικού συγκροτήματος «Μακεδονία» και χρονολογούνται από τις αρχές του 15ου έως και τον 20ο αι.. Νομίσματα, χαρακτικά, χάρτες, ομόλογα, μετοχές, ξυλογραφίες, εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, οικογενειακά κειμήλια, γραμματόσημα και φωτογραφίες, στολές και τμήματα οπλισμού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι κατά κύριο λόγο τα εκθέματα, σημαντικό τμήμα των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της πόλης. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, ’γγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου.

Η Θεσσαλονίκη της Charlotte Smith, 1834. Σχέδιο με μολύβι σε χαρτί.

Στην πρώτη ενότητα της Έκθεσης παρουσιάζεται η πόλη ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, μέσα από τις συλλογές των συλλεκτών.

 Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα πρόσωπα της πόλης. Η Θεσσαλονίκη ως πόλη ανατολίτικη, ευρωπαϊκή, πολυεθνική, πολυπολιτισμική, νωχελική και ταυτόχρονα ορμητικά κοσμοπολίτικη, ξεδιπλώνει νήματα της Ιστορίας της από παλιά, φανερώνει τόπους, τοπία και ανθρώπους αναδεικνύει τη ζωή και τις σχέσεις τους, τις συνήθειες και τις νέες τους εμπειρίες, στην περίοδο 1869-1912 και στα δύσκολα χρόνια 1912-1917.

 Η τρίτη ενότητα της Έκθεσης έχει θέμα «Η δική μου Θεσσαλονίκη, η δική μας Θεσσαλονίκη». Προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης μπλέκονται με τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης και γίνονται η σύγχρονη πόλη, μας βοηθούν να αναστοχαστούμε πώς μεταλλάχθηκε, μας οδηγούν να σκεφτούμε πώς μπορεί να γίνει αυτή που της αξίζει.

 Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ρολόι επετειακό, ελβετικό μάρκας Cortébert, ασημένιο με ανάγλυφη διακόσμηση. Στο κάλυμμα, κάτω από ταινία με την επιγραφή: «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», ακτινοβόλος σταυρός ανάμεσα στα ενεπίγραφα πορτρέτα του Κωνσταντίνου και του Βενιζέλου: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η χρονολογία «1912-1913».

«Οι επετειακές εκδηλώσεις μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο μνήμης αλλά και αυτογνωσίας για το κοινό μιας πόλης. Με την έννοια αυτή και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, δεκαπέντε συλλέκτες της πόλης αποφασίσαμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής έκθεσης προσφέροντας εκθέματα από τις συλλογές μας» υποστηρίζουν οι συλλέκτες που παραχώρησαν τις συλλογές τους για να πραγματοποιηθεί η Έκθεση.

Είμαστε σίγουροι ότι και αυτή η Έκθεση θα συμβάλει στους φετινούς εορτασμούς της πόλη. Πράγματι είναι δύσκολο μια ιστορία να χωρέσει σε μια αίθουσα, αλλά σίγουρα θα φωτίσει στιγμές και γεγονότα άγνωστα στους πολλούς. Καλή επιτυχία στους διοργανωτές και θα είμαστε όλοι εκεί να μάθουμε, να γνωρίσουμε, να αγγίξουμε την ιστορία και ένα μέρος του εαυτού μας.

Πηγή: http://www.mbp.gr/html/gr/index.htm

Βασίλειος Χάδος