Χίλια καλώς ορίσατε, χίλια και δυο χιλιάδες ο κήπος με τα λούλουδα και με τις πρασινάδες

5 Σεπτεμβρίου 2012

Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων στην Πλάκα, με μαντινάδες σαν κι αυτή, ρεμπέτικα, σμυρναίικα, παραδοσιακά, μουσικές από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο, τραγούδια και μελωδίες που συντρόφεψαν το καλοκαίρι μας, σκοποί που ωρίμασαν σιγά σιγά και γλύκαναν, όπως τα σταφύλια στην κληματαριά, θα ντύσουν μουσικά τις τελευταίες νύχτες του καλοκαιριού και θα μας συνοδεύσουν μέχρι τα πρώτα βράδια του φθινοπώρου… Άλλωστε  «Το καλοκαίρι δεν τέλειωσε ακόμα…».  Το μουσικό ταξίδι ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου.

Γιώργης Ξυλούρης

 

 Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), έρχεται από την Κρήτη για μία και μοναδική συναυλία. Δεξιοτέχνης του λαούτου, γόνος της θρυλικής Ανωγειανής οικογενείας των Ξυλούρηδων, ανιψιός του Νίκου Ξυλούρη και γιος του Ψαραντώνη, έχει αναδείξει το λαούτο σε πρωταγωνιστικό σολιστικό όργανο κι έχει ανανεώσει την κρητική μουσική παράδοση. Ο Γιώργης Ξυλούρης, ανανεωτής, ανατρεπτικός, αλλά και στέρεα βασισμένος στα αρχέτυπα δίνει το στίγμα του νέου ήχου και αφήνει τις δικές του «Ανωγειανές κοντυλιές» στον καμβά του μουσείου… Μαζί του ο Αχιλλέας Περσίδης στο λαούτο και την κιθάρα και ο Πάνος Κατσικιώτης (Τσίκο) στα κρουστά. 

 

Πέτρος Σαριδάκις

 

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ο τραγουδοποιός, ερμηνευτής και δεξιοτέχνης της κρητικής μουσικής, ο λυράρης Πέτρος Σαριδάκης με επαγγελματισμό και συνέπεια, ανατρέχει στο παρελθόν, φέρνει «ήχους Κρήτης» απ’τα παλιά, τους αποδίδει και τους εμπλουτίζει, χρησιμοποιώντας παλιά και νέα μουσικά όργανα, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ανεξάντλητη σε μεταμορφώσεις κρητική μουσική. Μαζί του, οι Γιώργος Φλουρής (λαούτο, μαντολίνο), Μιχάλης Κοζωνάκης (λαούτο) και Χρήστος Τζελεπόπουλος (κοντραμπάσο).

Αλλαγή ατμόσφαιρας, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, σε μια συναυλία με τίτλο «Η ξενιτιά το χαίρεται…». Ο Γιώργος Τζώρτζης, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής, τη συγκλονιστική και αυθεντική ερμηνεία, κάνει ένα αφιέρωμα στην ξενιτιά μέσα από σμυρναίικα, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Μαζί του οι Κώστας Δουμουλιάκας (μπουζούκι, τραγούδι), Αντιγόνη Μπούνα (κιθάρα, τραγούδι), Δημήτρης Γκίνης (ακορντεόν), αλλά και ο καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης.

 

Μπάμπης Παπαδόπουλος

 

Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος με το «ακούστικ σετ» θα μας αφηγηθεί σκηνές «από τη σπηλιά του δράκου» με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών της δεκαετίας του ’30 κι άλλες μουσικές ιστορίες… Έχοντας ακολουθήσει μια μουσική διαδρομή που ξεκίνησε από τις «Τρύπες», πέρασε από τη «Λοξή Φάλαγγα», τους «Λαϊκεδέλικα», τον Θανάση Παπακωσταντίνου και συνεχίζει με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», ο Μπάμπης Παπαδόπουλος μέσα από μια μίνιμαλ προσέγγιση συνδυάζει στοιχεία της λαϊκής μουσικής με αβανγκάρντ τζαζ αυτοσχεδιασμούς, αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση των συνθέσεων… Μαζί του, ένα καθαρά ακουστικό σχήμα που το αποτελούν οι Φώτης Σιώτας (βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο) και Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι).

 

Γιάννης Βάρδας


Επιστροφή στην μουσική παράδοση της Κρήτης, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
, με έναν από τους πιο παραδοσιακούς κι αυθεντικούς λυράρηδες, τον Γιάννη Βάρδα (Λυραρογιάννης). Αυτοδίδακτος κι «ανεπηρέαστος», ο Γιάννης Βάρδας, υπηρετεί με πίστη τη μουσική παράδοση του τόπου του, έχοντας μάλιστα περισώσει τέσσερις ξεχασμένους χορούς της Ανατολικής Κρήτης, ενώ έχει συνεργαστεί με τη Δώρα Στράτου και τη Δόμνα Σαμίου. Μαζί του, οι Μανώλης Βάρδας και Μανώλης Πάγκαλος στο λαούτο.

 

Ceza Fabri και Tunde Ivanovics

 
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου καλεσμένοι μουσικοί από την Ουγγαρία, οι Tünde Ivánovics (τραγούδι) και Géza Fábri (τραγούδια και λαούτο) μας συστήνουν μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς που έφεραν στην επιφάνεια μετά από έρευνες στα ουγγρικά χωριά της Μολδαβίας, αλλά και μελοποιημένη ουγγρική ποίηση από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Το ίδιο βράδυ, στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Βαρβέρης με το ούτι του θα μας ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο με αραβικούς, αρμένικους, μικρασιάτικους και ελληνικούς παραδοσιακούς σκοπούς, παρέα με τον Θοδωρή Κουέλη στο κοντραμπάσο. 

Ο κύκλος κλείνει στις 5 Οκτωβρίου, όπως ξεκίνησε, τιμώντας δηλαδή τη μουσική παράδοση της Κρήτης, ιδωμένη αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια της Ειρήνης Δερέμπεη (τραγούδι, πνευστά, μπουλγαρί) και του Κάρολου Κουκλάκη (τραγούδι, λαούτο, μπουλγαρί). Το σχήμα, που τα τελευταία 20 χρόνια πορεύεται «αντάμα», ξεκινά απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα ως το σήμερα, ακολουθώντας άλλοτε τα χνάρια της γνήσιας παραδοσιακής κι άλλοτε αυτά της πιο σύγχρονης Κρητικής μουσικής, ερμηνεύοντας ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα, μαντινάδες αλλά και δικές τους συνθέσεις που πραγματεύονται τον έρωτα, την προδοσία, τον χωρισμό, τη «μπίστικη φιλία»…

 

Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολος Κουκλάκης


Μένει σ’ εμάς να διαπιστώσουμε τη δυναμική της συνύπαρξης του ρεμπέτικου με τους ήχους της Κρήτης  και της μουσικής παράδοσης της ανατολικής Μεσογείου με την παραδοσιακή μουσική της Ουγγαρίας.  Το μόνο που χρειάζεται είναι καλοκαιρινή διάθεση για να ακούσουμε τις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν!