Αποτυπώματα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

17 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινητική είναι η έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αφορμάται από τον εορτασμό των 100 χρόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και φέρει τον τίτλο: «Αποτυπώματα: Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε φωτογραφίες και σχέδια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών 1888-1910». Η έκθεση φιλοξενείται στον 5ο όροφο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ανέκδοτες φωτογραφίες και σχέδια των μνημείων της πόλης από το Αρχείο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1888-1910. Τα εκθέματα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη μορφή των μνημείων στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20 ου αι. αποτυπώνοντας ταυτόχρονα άγνωστες όψεις της πόλης.

 Το φωτογραφικό υλικό είναι σπάνιο και ικανό να σε ξεναγήσει 100 χρόνια πρίν, δίπλα στις στάχτες της φωτιάς, στους μαχαλάδες της πόλης, κάτω απ’ τους θόλους των εκκλησιών. Ο βυζαντινός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης διατηρείται χάρη στην διατήρηση πολλών βυζαντινών εκκλησιών. Η αρχιτεκτονική μορφή τα διακοσμητικά στοιχεία είναι τεκμήρια ακόμα και σήμερα της πολιτιστικής προσφοράς της πόλης. Η έκθεση είναι αφορμή να δούμε την Θεσσαλονίκη στην ιστορική της πορεία και στην πολιτιστικής της έκφραση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και της 31 Ιανουαρίου και ευχόμαστε να προκαλέσει το ενδιαφέρων  των μελετητών, αλλά και του ευρύτερου ελληνικού και ξένου κοινού.

Βασίλειος Χάδος