Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης

31 Δεκεμβρίου 2012

Κάθε χρόνο η πρώτη μέρα του έτους συνοδεύεται από τους ήχους  της περίφημης « Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης» Σε απευθείας μετάδοση από την  χρυσοποίκιλτη αίθουσα Μusikverein του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής, δωρεά του Έλληνα μαικήνα των τεχνών, Νικολάου Δούμπα,  θα απολαύσουμε στους δέκτες μας την περίφημη συναυλία. Η αγαπημένη των διάσημων μαέστρων μας συντροφεύει εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη μέρα του έτους. Η παγκόσμια ζήτηση των εισιτηρίων αποδεικνύει την λαϊκή αναγνώριση και την καθιέρωση της ορχήστρας στη συνείδηση χιλιάδων τηλεθεατών.

Με την καθιερωμένη από το 1959 πρωτοχρονιάτικη συναυλία, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε έργα μεγάλων συνθετών και να ταξιδέψουμε στο χρόνο. Η παγκόσμια ζήτηση των εισιτηρίων είναι τεράστια και για να παρακολουθήσει κανείς από κοντά τη συναυλία χρειάζεται να κάνει δήλωση από φέτος. Για τους ενδιαφερομένους γίνονται τρεις παραστάσεις με το ίδιο ακριβώς ρεπερτόριο, αλλά και το ανάλογο κόστος. Αν κάποιοι ενδιαφέρονται για την ερχόμενη συναυλία του 2014 πρέπει να σπεύσουν γιατί οι δηλώσεις γίνονται μέχρι τις 23 Ιανουαρίου του 2013.

Ποιοι λόγοι καθιέρωσαν την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία σε τόσο σπουδαίο γεγονός;

  •  Κατ αρχήν οι λόγοι είναι ιστορικοί.  Η Βιέννη η γενέθλια πόλη σπουδαίων συνθετών πώς ήταν δυνατόν να μην έχει μια επαγγελματική και καταξιωμένη ορχήστρα.
  • Η Φιλαρμονική ορχήστρα καθιερώθηκε με την συμβολή των Βιεννέζων  Γιόχαν Στράους και μελών της δυναστείας Στράους. Χάρη σε αυτούς γνώρισε  μεγάλες επιτυχίες και ανέδειξε  το αυστριακό μουσικό ύφος στο καλλιτεχνικό μουσικό στερέωμα και συνεχίζει, αναβιώνοντας  νοσταλγικές αναμνήσεις της μουσικής Στράους.
  • Η πρώτη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της δόθηκε τον Ιανουάριο του 1945 κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και τόνισε με τον τρόπο αυτό την αγάπη προς την μητέρα πατρίδα.
  • Αναδεικνύεται σε σημείο υψηλού  καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος καθώς τις συναυλίες διευθύνει ένας διεθνούς φήμης μαέστρος και η αριστουργηματική εκτελεστική πρακτική που τη διακρίνει απολαμβάνει άριστων κριτικών.

Και φέτος θα έχουμε αυτή την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μελωδικότητα των ήχων της Φιλαρμονικής ορχήστρας. Την φετινή συναυλία θα διευθύνει για δεύτερη φορά ο 52 χρόνος Αυστριακός αρχιμουσικός Φράντς Βέλζερ-Μέστ. Η δημόσια αυστριακή τηλεόραση θα παρουσιάζει ενδιάμεσα ζωντανή εικόνα με το φημισμένο μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΤ1, 12:15 π.μ.  από το τρίτο πρόγραμμα και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ. Καλή μελωδική χρονιά!