Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή

27 Δεκεμβρίου 2012

Άθως Παιδικά

Ένα από τα πιο αγαπημένα πνευματικά αναγνώσματα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή. Ένα βιβλίο που τυπώθηκε αρχικά στη Ρωσία τον 19ο αιώνα και περιγράφει τις περιπέτειες ενός νέου στην ηλικία προσκυνητή που ταξιδεύει στις απέραντες εκτάσεις της Ρωσίας, αντιμετωπίζοντας καθημερινά πολλούς κινδύνους που προέρχονται είτε από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, είτε από τα άγρια ζώα, πολλές φορές όμως και από “δύσκολους” ανθρώπους.

σελίδες 4,5

Πώς θα ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις καταστάσεις ο νεαρός προσκυνητής;

Έχοντας μαζί του ως οδηγό του τη Φιλοκαλία και ως όπλο τη Νοερά Προσευχή. Παρά τις δυσκολίες μένει προσηλωμένος στο στόχο του, που είναι η μύηση στην Νοερά Προσευχή, μέσα από ένα οδοιπορικό σε μοναστήρια και προσκυνήματα.

σελίδες 12,13

Οι εκδόσεις Άθως Παιδικά πρωτοτυπούν και πάλι, μεταφέροντας το σημαντικό πνευματικό έργο Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή σε εικονογραφημένη διασκευή (κείμενο, εικονογράφηση Gaetan Evrard, απόδοση στη νέα ελληνική της Σταυρούλας Σταμάτη και επιμέλεια Δήμητρας Σταύρου). Η έκδοση αυτή, μας θυμίζει τα αγαπημένα “κλασσικά εικονογραφημένα” που έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά να αγαπήσουν τη λογοτεχνία.

σελίδες 40,41

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν θα αγαπήσουν μόνο οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και ίσως αποτελέσει την αφορμή, στη συνέχεια, να ανοίξουμε το πρωτότυπο κείμενο από το βιβλίο Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, οι εκδότες σημειώνουν ότι Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή είναι ένα βιβλίο “γραμμένο από άγνωστο συγγραφέα στη Ρωσία γύρω στο 1853. Το χειρόγραφο αυτού του έργου βρέθηκε στο Άγιο Όρος το 1884 και πρωτοτυπώθηκε στην πόλη Καζάν”.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Οι εκδότες σημειώνουν επίσης, ότι είναι απαραίτητη η βοήθεια και η συμβουλή του πνευματικού πατέρα στο θέμα της Ευχής, διότι όπως επισημαίνουν, “χωρίς αυτήν την καθοδήγηση όλα τα ωραία και σοφά που γράφει αυτό το βιβλίο, δεν θα μπορέσουν να σου δώσουν το φως τους”.

Κατερίνα Χουζούρη