Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες-Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

24 Ιανουαρίου 2013

Φέτος συμπληρώνονται 5 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Βελλάς Ιωαννίνων. Οι Φοιτητές της Α.Ε.Α.Θεσσαλονίκης θέλησαν να παρουσιάσουν την Σχολή τους με την παρούσα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά καθώς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδός κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, σε Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βουλευτές και Τοπικές Αρχές της Πόλης τους Θεσσαλονίκης.

 Σύλλογος Φοιτητών ‘‘Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς’’

Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

Διευθ.: Νικ. Πλαστήρα 65, 54250, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 397728, e-mail: [email protected]

Αριθμ. Πρωτ. 56                                                     Θεσσαλονίκη 12/01/2013

Προς

Εξοχώτατο

κ. Αντώνιο Σαμαρά

Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως

Αθήνα

Κοινοποίηση:

Εξοχώτατο

κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαρούσι

Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄

Αθήνα

Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

κ.κ. Ειρηναίο

Ηράκλειο

Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο

Θεσσαλονίκη

Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βουλευτές Ά Θεσσαλονίκης

Ελλογιμώτατο

κ. Αθανάσιο Κυριαζή

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού

Μαρούσι

Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

Ενταύθα

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων το περιορισμένο του ελεύθερου χρόνου σας, συνεκτιμώντας και το φόρτο εκ των πολλών υποχρεώσεών Σας απευθυνόμαστε προς Εσάς, για να εκθέσουμε ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους φοιτητές της Ακαδημίας μας.

1

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, σοβαρή και δύσκολη απαιτεί αποφάσεις αλλά και πρωτοβουλίες. Όλα γύρω μας αλλάζουν, δίχως να ερωτώμεθα και δίχως να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και εμείς οι νέοι τις Ελλάδος, έχουμε όνειρα και οράματα που θέλουν στήριξη και ενίσχυση, όχι χρηματική αποκλειστικά, αλλά πνευματική πρωτίστως από την Πολιτεία και την Εκκλησία μας.

bibliothiki

Μαθαίνουμε συνέχεια ότι συζητείται η συρρίκνωση ή και το κλείσιμο των Ακαδημιών μας. Γιατί;

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η κατάρτιση μας να γίνεται όλο και καλύτερη με την αγορά κάθε μέσου που απαιτείται. Η επιτυχής συνεργασία της με Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος, με φορείς του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης εκεί όπου διαφυλάττεται ο κειμηλιακός θησαυρός της Ορθοδοξίας μας είναι πανθομολογούμενη. Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εράσμους

αποδίδει ήδη καρπούς. Πρακτική άσκησή μας σε φορείς του εξωτερικού και ανταλλαγές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα αυτά δημιουργούν ορίζοντες ανάπτυξης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Δημιουργούν ανάπτυξη και επέκταση δραστηριοτήτων που δεν σηματοδοτεί διάλυση, συρρίκνωση και καταστροφή.

mikrotexnia

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευσή μας διαθέτει υπερσύγχρονα εργαστήρια που καλύπτουν όλους τους τομείς της σύγχρονης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών που δεν υπάρχει στα Α.Ε.Ι..

Εξυπηρετεί ανάγκες στην τεκμηρίωση των υλικών κατασκευής και συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων, καθώς και της φυσικής, της αναλυτικής και ενόργανης χημείας και φυσικοχημικής ανάλυσης των υλικών. Ενδεικτικά διαθέτει.

1. Εργαστήριο Οπτικής και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας

2. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας

3. Εργαστήριο υγρής χρωματογραφίας

4. Εργαστήριο Μικροτεχνίας

5. Εργαστήριο Μεταλλοτεχνίας

6. Εργαστήριο Ψηφιδωτού

7. Εργαστήριο Υάλου

8. Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής

9. Εργαστήριο Κεραμικής και Μαρμάρου

10. Εργαστήριο Βιβλίων και Χειρογράφων

11. Εργαστήριο Υφασμάτων

didaskalias

Σε όλες τις υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει ηλεκτρονικές οθόνες (προβολικά), και ασύρματη ηλεκτρονική επικοινωνία (ίντερνετ) καθώς και νησίδα 50 ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Για τη διεθνή ακαδημαϊκή προβολή και τη συμπληρωματική μόρφωση και κατάρτισή μας πραγματοποίησε συνέδρια τόσο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο όπως:

1. Η Αγιότητα και η Αποστολικότητα της Εκκλησίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prooriente και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

fasmatoskopia

2. Έργα Τέχνης και Σύγχρονη Επιστήμη της Συντήρησης, Παγκόσμιο συνέδριο σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διεθνή Κέντρα Συντήρησης του Εξωτερικού

3. Εν Αρχή ην ο Λόγος, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

4. Η Λειτουργία και τα Όρια του Λόγου στη Δογματική Θεολογία, σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Θεολογική Σχολή του Μονάχου.

5. Χριστιανική Μακεδονία, από το 2009 και εξής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης

6. Φιλολογικό Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο ‘‘Παρνασσός’’ και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης.

7. Συνέδριο Βιοηθικής με θέμα, Οι θέσεις των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, σε συνεργασία με τη Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σε συνεργασία με τη Θεολογική σχολή του Cambridge.

9. Σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδος με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

10. Στα πλαίσια του εορτασμού της εκατονταετηρίδας απελευθέρωσης της Μακεδονίας (1912 – 2012) η Ακαδημίας μας πρωταγωνιστεί και είναι κύριος διοργανωτής των εκδηλώσεων σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της

Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και των τοπικών Μητροπόλεων (Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως, Σερρών, Δράμας, Καστοριάς, Κατερίνης, Ελασσώνος κ.α.)

11. Στα πλαίσια της εξωτερικής Ιεραποστολής διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (μουσική ημερίδα) με συμμετοχή 3.000 θεατών.

Διαλέξεις με ειδικούς επιστήμονες, όπως

1. Η Εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού

2. Μπροστά στην Ιερωσύνη

3. Μπροστά στα σύγχρονα προβλήματα για τη δημιουργία του κόσμου

4. Τα απόκρυφα Ευαγγέλια

5. Οι Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης

6. Εκτιμητική Κειμηλίων κ.α.

Σε συνεργασία με τα Κέντρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί κατ’ έτος ενημερώσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Αντίστοιχες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν και από εμάς τους φοιτητές της Ακαδημίας μας. Δημιουργήσαμε ομάδες δραστηριοτήτων όπως Βυζαντινού Χορού Φοιτητών, Θεάτρου, Παραδοσιακών χορών, Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής κ.α. συμβάλλοντας στην προαγωγή του πνευματικού και πολιτιστικού έργου, με πλήθος δραστηριοτήτων συμμετέχοντας στα δρώμενα της πόλης, του νομού και της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα.

Ήδη σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης διαπραγματευόμαστε τη συμμετοχή μας στο έτος Νεολαίας του 2014.

Με ημερίδες σε θέματα που αφορούν και τα δύο Προγράμματα Σπουδών Ιερατικών και Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων όπως Τα μνημεία της Κατεχόμενης Κύπρου, Εθελοντισμός και Αιμοδοσία και κατ΄ έτος Αιμοδοσία σε συνεργασία με το ‘‘Ιπποκράτειο’’ Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενεργοποιούμεθα σε σύγχρονα κοινωνικά, εθνικά και πολιτιστικά θέματα.

psifidotou

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί τόσο εμάς που βρισκόμαστε ακόμη στα θρανία όσο και τους ήδη πτυχιούχους συναδέλφους μας είναι ο προσδιορισμός και η κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Είναι σχήμα οξύμωρο να παίρνουμε πτυχίο ΑΕΙ και να μην έχουμε προσδιορισμένα και κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Σχήμα οξύμωρο γιατί οι απόφοιτοι των ΙΕΚ έχουν και τα ασκούν νομίμως και οι πτυχιούχοι των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με πτυχίο (ΑΕΙ) αποκλείονται παρεμφερών ρυθμίσεων.

Κε. Πρωθυπουργέ

Η Ακαδημία μας η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, έχει αναπτύξει αξιοζήλευτες επιδόσεις τις οποίες θαυμάζουν όλοι όσοι έχουν έρθει και την έχουν επισκεφτεί, θεωρείται από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, και υπόσχεται πολλά για το μέλλον της Πατρίδας μας.

kerameikis

Τώρα που όλα είναι έτοιμα για τη στελέχωση της κοινωνίας μας από καταρτισμένους και μορφωμένους νέους η υποτιθέμενη κρίση διαμορφώνει ό,τι δεν της αρέσει και η προχειρότητα, ακόμη σκέψεων για λύσεις, μεγιστοποιεί τους κινδύνους.

Οι Ακαδημίες είναι απαραίτητες, προσφέρουν σημαντικό έργο και αναδεικνύουν ικανούς νέους για να προσφέρουν πολλά στον τόπο μας και ιδιαίτερα στο Έθνος, στην Εκκλησία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κε Πρωθυπουργέ

Όλοι εμείς οι μέχρι σήμερα χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες πτυχιούχοι, όλων των Ακαδημιών, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας και τα όνειρα μας στις ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ μας. Μη μας στερήσετε αυτό το όνειρο.

Θέλουμε να ξέρετε ότι όλοι μας σας εκτιμούμε αληθινά και πραγματικά και για το λόγο αυτό, αναμένουμε τις αποφάσεις Σας.

Για το λόγο αυτό και την σύνολη προσφορά τους και η χωροταξική τους ακόμη κατανομή είναι ενδεδειγμένη, καθώς καλύπτουν όλη τη χώρα και για κάθε χώρο προσφέρουν κάτι διαφορετικό.

Διατελούμε μετά τιμής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Σβεντζούρης Π. Κωνσταντίνος

Y.Γ.: Συνημμένα σας υποβάλλουμε:

1. Φωτογραφικό υλικό από τις αίθουσες διδασκαλίας και των εργαστηρίων της Ακαδημίας μας.

2. Ψηφιακό δίσκο (DVD) αφιέρωμα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φοιτητών για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας τους.