Ευγενίδειο Ίδρυμα – Ιανουάριος 2013: Αφιέρωμα στην Τεχνολογία

10 Ιανουαρίου 2013

 

Πολλές διαφορετικές δράσεις αφιερωμένες στον τομέα της Τεχνολογίας φιλοξενεί η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τον Ιανουάριο. 

  • Στις 19 και 20 Ιανουαρίου η Διαδραστική Έκθεση φιλοξενεί ερευνητές, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς.
  • Στις 13, 20 και 27 Ιανουαρίου οι φανατικοί των ρομπότ θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το «Διαδραστικό Εργαστήρι: Εισαγωγή στη Ρομποτική».
  • Παράλληλα, κάθε Σάββατο και Κυριακή, οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης θα παρακολουθούν την ενότητα «Τεχνολογία: Από τη μηχανή του Ήρωνα στα ιπτάμενα τρένα», που περιλαμβάνει Πειράματα, Διαδραστικό Παραμύθι για παιδιά και Διαδραστική Αφήγηση για την αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.

Ομιλίες ερευνητών στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας

Οι ομιλίες αυτές προτείνονται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος στις ομιλίες είναι ελεύθερη.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ώρα 20:00

«Επιφάνειες μεταξύ τάξης και χάους: εκεί που τα νανο-τρανζίστορ συναντούν τους κυματισμούς της θάλασσας αλλά και της γλώσσας»

Ομιλία Δρ. Βασίλειου Κωνσταντούδη, Φυσικού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ερευνητή στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Όπως συμβαίνει πάντα στην έρευνα, όλα ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο ερώτημα: πώς επηρεάζεται η λειτουργία των τρανζίστορ στα τσιπάκια των υπολογιστών μας από την τραχύτητα των πλευρών τους, όταν οι διαστάσεις τους μικραίνουν σε μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου; Για να καταλάβουμε την επίδραση αυτή πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι τραχύτητα.

Η τραχύτητα μίας επιφάνειας μπορεί να οριστεί ως η απόκλιση από την επιπεδότητα με χαρακτηριστικά τυχαιότητας. Κατ΄ αυτή την έννοια, τραχύτητα συναντάμε παντού: στα τοπία που βλέπουμε, στην επιφάνεια μιας κυματίζουσας θάλασσας, στην άκρη ενός χαρτιού που καίγεται ή ακόμη και σε αυτό το κείμενο όταν αναπαρασταθεί μαθηματικά με κάποιο τρόπο. Τραχύτητα δεν σημαίνει σε όλες τις περιπτώσεις επανάληψη ενός μοτίβου, ούτε και πλήρη τυχαιότητα, αλλά μάλλον είναι ένα μείγμα τους.

Τέτοια μείγματα κανονικότητας και τυχαιότητας υπάρχουν και στη μορφή πολλών πραγμάτων (π.χ. φράκταλ), αλλά και σε εξελίξεις στον χρόνο (χαοτική δυναμική, ανάλυση σημάτων, συναρτήσεις). Έχουν όμως όλα αυτά καμιά σχέση με τη νανοτραχύτητα που μας ενδιαφέρει; Μπορεί ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων των επιφανειών με τραχύτητα να οδηγήσει σε νέους τρόπους κατανόησής της αλλά και των επιπτώσεών της στη λειτουργία των νανοτρανζίστορ; Τα ερωτήματα αυτά με έμφαση στην πορεία της διερεύνησής τους, με τις ιδέες-κλειδιά, τα νέα αποτελέσματα αλλά και τα λάθη και τις αποτυχίες, θα γίνει προσπάθεια να παρουσιασθούν στην ομιλία αυτή.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ώρα 20:00

«Εργαστήρια σε μέγεθος παλάμης»

Ομιλία Δρ. Αθανάσιου Δεμίρη, Διδάκτορα Ιατρικής Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης (Γερμανία), Υπεύθυνου έρευνας & ανάπτυξης της εταιρείας micro2gen, Αθήνα, Τεχνολογικό Πάρκο Δημόκριτου.

Η ανάπτυξη ιατρικών και διαγνωστικών μηχανημάτων έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε μία νέα ομάδα τεχνολογιών, που χαρακτηρίζονται ως «εργαστήρια σε ένα τσιπάκι» ή αγγλιστί “lab-on-a-chip”.

Οι τεχνολογίες αυτές, σε συνδυασμό με τη μοριακή διαγνωστική, έχουν αρχίσει να δίνουν νέες προοπτικές στην ιατρική και ειδικότερα στη μικροβιολογία, στη γενετική, στην ογκολογία, στην τοξικολογία καθώς και στην αγροτεχνολογία, την ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γενικότερα και σε μία σειρά άλλων πεδίων, καθώς επιτρέπουν την υλοποίηση πολύπλοκων εξετάσεων και αναλύσεων σε μικρότερο χρόνο με μικρότερο κόστος και πολύ πιο συμπαγή, στις περισσότερες περιπτώσεις, φορητά μηχανήματα.

Στα μικροσυστήματα lab-on-a-chip ενσωματώνονται πολύπλοκες εργαστηριακές λειτουργίες σε μία μικρή, λεπτή, πλαστική (συνήθως) κάρτα στο μέγεθος της παλάμης ή και ακόμη μικρότερη. Και στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη τέτοιων λύσεων με ήδη λειτουργικά πρωτότυπα μηχανήματα,που χρησιμοποιούνται αρχικά κυρίως στην ανίχνευση κάποιων γενετικών ασθενειών, όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση κ.λπ..