«Η Θεολογία του Αριστοτέλη»

7 Ιανουαρίου 2013

 To «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» έχει προγραμματίσει μια σειρά διαλέξεων που στοχεύουν στην ανάδειξη του εύρους σκέψης και της διαχρονικότητας του αριστοτελικού έργου. Πρόκειται για ένα  «Διεθνές Colloquium για τον Αριστοτέλη» με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Η.Π.Α και την Ελλάδα. Οι ομιλητές θα προσεγγίσουν θέματα που ανήκουν στο χώρο της  Ηθικής, Θεολογίας, Φυσικής, Ιατρικής, Βιολογίας, Οικονομίας, Ψυχολογίας. Ο κύκλος διαλέξεων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 και ώρες 19.00 με 21.00, στο Αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ., στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη του Colloquium. Ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά, με θέμα: «Η Θεολογία του Αριστοτέλη». Θα ακολουθήσει η αναγόρευση της Καθηγήτριας Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά σε Επίτιμο Μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Την τιμωμένη θα προλογίσει η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Το συνολικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Θεοδόσιος Τάσιος: Μια εναλλακτική ανάγνωση της Αριστοτελικής μεσότητας,(ΕΛΛΑΔΑ) 12 Δεκεμβρίου 2012
  • Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά: Η Θεολογία του Αριστοτέλη, (ΕΛΛΑΔΑ)  9 Ιανουαρίου 2013
  • Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης: Από τη Φυσική στη Μεταφυσική στον Αριστοτέλη, (ΒΕΛΓΙΟ)  13 Φεβρουάριου
  • Abraham Bos: Pneuma as the Core Concept of Aristotle’s Philosophy (ΟΛΛΑΝΔΙΑ),  27 Φεβρουάριου
  • Richard McKirahan: Nous in Aristotle, (Η.Π.Α.)  20 Μαρτίου
  • Βούλα Τσούνα: Plato and Aristotle on Reflexivity in Perception and Thought, (Η.Π.Α.) 17 Απριλίου
  • Gottfried Heinemann: Adaption and Environment in Aristotle’s Biology (ΓΕΡΜΑΝΙΑ),  24 Απριλίου
  • Ευάγγελος Μουτσόπουλος: Οικονομικές θεωρήσεις κατά τον Αριστοτέλη, (ΕΛΛΑΔΑ)  22 Μαΐου
  • James Lennox: Aristotle’s Method in On Respiration: the Origins of Functional Anatomy, (Η.Π.Α.) 29 Μαΐου
  •  Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου: Η ιατρική και ο γιατρός στις ηθικές πραγματείες του Αριστοτέλη, (ΕΛΛΑΔΑ)  12 Ιουνίου
  • Δώρης Σκαλτσάς: Η επιστήμη κατά τον Αριστοτέλη, (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ) 26 Ιουνίου

Αναμφισβήτητα η ανάπτυξη των θεμάτων αυτών θα μας φέρει κοντά στο αριστοτελικό έργο και την διαχρονική του αξία. Επίσης είναι μια σημαντική προσπάθεια να διερευνηθεί η αριστοτελική παράδοση σε άλλους λαούς και πολιτισμούς. Θα παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο και τα συμπεράσματα των επιστημονικών διαλέξεων και των αναλυσεών τους.

Οι ομιλίες αρχίζουν στις 7 το απόγευμα και σε όλες η είσοδος είναι ελεύθερη. Για όσους ενδιαφέρονται θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για λεπτομέρειες μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.dikam.auth.gr.

Βασίλειος Χάδος