Λευτέρης Ολύμπιος “Συναντώντας το Βυζάντιο”

10 Ιανουαρίου 2013

Έργα του Κύπριου Καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου από το 1993 έως σήμερα φιλοξενεί το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η έκθεση αυτή, όπως σημειώνει η Διευθύντρια του Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου, “θίγει μία πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική πτυχή, πως η σύγχρονη εικαστική γλώσσα αναδιατυπώνει τα θρησκευτικά θέματα, πως ένας σύγχρονος καλλιτέχνης μέσω μιας σύνθετης προσληπτικής διαδικασίας προβάλλει την προτίμησή του για τη χρήση γνωστών εικονογραφικών θεμάτων”.

Βερονίκη ή ο απών, Λάδι σε μουσαμά, τύπωμα σε ύφασμα, 1999

Ο εικαστικός συνηθίζει να ζωγραφίζει θεματικές ενότητες έργων. Η Αποκαθήλωση, η Φιλοξενία του Αβραάμ, τα Θεοφάνεια, το ταξίδι ή η Φυγή στην Αίγυπτο κ.ά. είναι μερικά από τα θέματα που επιλέγει. Πρόκειται για έναν ζωγράφο που αφομοιώνει την βυζαντινή παράδοση και αναδιατυπώνει τα θρησκευτικά θέματα συνδέοντάς τα με το “σήμερα”, το δικό του, της πατρίδας του, της κοινωνίας των ανθρώπων.

Ζητούνται κεφαλαί, Λάδι σε μουσαμά, 1999

Η Ιστορικός της τέχνης Ιωάννα Αλεξανδρή σημειώνει: “…μία από τις κύριες πηγές έμπνευσης του έργου του Ολύμπιου …παραμένει ο κόσμος της χριστιανοσύνης, ο οποίος έχει μπολιάσει την καλλιτεχνική του πορεία”. Όμως ο Ολυμπίου δεν επιδιώκει να δημιουργήσει έργα θρησκευτικής ζωγραφικής. Πίσω από τα θρησκευτικά θέματα εκφράζει την άποψή του πάνω σε σύγχρονα προβλήματα : τους αγνοούμενους στην Κύπρο, την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δολοφονία των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τη συνύπαρξη των θρησκειών, την ανεξιθρησκεία, την ελευθερία, τους διωγμούς.

Θεοφάνεια, Λάδι σε μουσαμά, 2011

Ο Ολυμπίου είναι ένας ζωγράφος ο οποίος μέσα από τα έργα του υψώνει φωνή διαμαρτυρίας. Ο αφαιρετικός τρόπος της ζωγραφικής του, η απλότητα των γραμμών, η λειτουργία του χρώματος, η θεματολογία του, “η χρήση θρησκευτικών μοτίβων…απαλύνουν τον τρόμο και τη φρίκη του θέματος…Το έργο του, σημειώνει η Ιωάννα Αλεξανδρή, λειτουργεί ως μια διαδικασία λύτρωσης από τα δεινά. Κι αυτό το τελευταίο αποτελεί ίσως την πιο βαθιά του σχέση με το σωτηριολογικό περιεχόμενο του χριστιανισμού”.

Το μαρτύριο του Τάσσου Ισσαάκ, Λάδι σε μουσαμά 2000

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Συναντώντας το Βυζάντιο» του Λευτέρη Ολύμπιου, που εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 4 Δεκεμβρίου 2012 και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2013 διοργανώνονται οι ακόλουθες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της περιοδικής έκθεσης.

Φιλοξενία, λάδι σε μουσαμά, 1996

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Διάλεξη της κ. Ευθυμίας Κούντουρα-Γεωργιάδου, Ιστορικού της Τέχνης, με θέμα: «Αρχετυπικές εικόνες με νέο περιεχόμενο». Στη διάλεξη θα αναλυθούν οι επιδράσεις των θρησκευτικών θεμάτων στο έργο του Λευτέρη Ολύμπιου.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Διάλεξη του κ. Γιώργου Φιλοθέου, Αρχαιολόγου, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, με θέμα: «Βυζαντινά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο». Ο κ. Φιλοθέου θα προβάλει τα σημαντικότερα μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κύπρου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου.

Επίσης, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10:00 και 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (από 12 ετών) και εφήβους με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: η εικαστική ματιά του Λευτέρη Ολύμπιου».

Κατερίνα Χουζούρη