Λόγος, Επικοινωνία και Εξουσία-Για μια νέα πολιτική της Κουλτούρας

18 Ιανουαρίου 2013

Το περιοδικό Φιλοσοφείν: Πολιτικά Ανθρωπολογικά διοργανώνει Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό, με τη συμμετοχή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: Λόγος Επικοινωνία και Εξουσία. Μαζική εικόνα και Παγκοσμιο[ποιη]τικές διεργασίες: Για μια νέα πολιτική της Κουλτούρας.

filosofia

Διευθυντής/Εκδότης του περιοδικού Φιλοσοφείν είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Σωκράτης Δεληβογιατζής (ΑΠΘ), όστις και επιμελείται τις εργασίες του Συνεδρίου και  θα συντονίσει τη Στρογγυλή τράπεζα (18/1),  όπου θα εξεταστεί και θα διερευνηθεί ενδελεχώς η κύρια θεματική του Συνεδρίου από διακεκριμένους καθηγητές, διανοούμενους και δημοσιογράφους. Εγγραφές και Έναρξη του Συνεδρίου 18/1, και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο σύγχρονος κόσμος, εκείνος της μετα-νεωτερικής κουλτούρας, είναι ο κόσμος του θρυμματισμένου λόγου και της απροσδιοριστίας του νοήματος, της αμφισημίας και της αληθοφάνειας, της τεχνολογίας και της ραγδαία αυξανόμενης γνώσης, της εικονικής αναπαράστασης και της επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας, της εμπορευματοποίησης και της αγοράς, της κοινωνικής ασυνέχειας και αποξένωσης, είναι ο κόσμος που μαζοποιεί τον άνθρωπο και απειλεί την εντελέχειά του. Η κουλτούρα, η οποία παράγεται μέσα από τις παγκοσμιο[ποιη]τικές διεργασίες διαμόρφωσης και εξάπλωσης των σύγχρονων ιδεολογικών κατασκευών, των πολιτικών ιδεολογιών, των κανόνων χρήσης του Λόγου και της εξουσίας και της νομιμοποίησης των μηχανισμών που την ασκούν, επιστρατεύει και εκμεταλλεύεται  πολλαπλές έννοιες, εμπειρίες, κώδικες, εικόνες και σύμβολα, που συχνά μυστικοποιούν, διαστρεβλώνουν, σχετικοποιούν, συρρικνώνουν ή/και παραλύουν τα ενεργήματα του Λόγου ενδίδοντας στην πολιτική μυθοπλασία και σκοπιμότητα, την πολιτισμική αλλοτρίωση, τον παραπλανητικό πληθωρισμό των εικόνων και των μηνυμάτων που αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν την κουλτούρα και το Λόγο της. Αυτή η κουλτούρα της επικοινωνιακής επίφασης αδιαφορεί πλήρως για τα αποτελέσματα της χειραγώγησης και της μειωμένης λογοδοσίας, για τα ελλείμματα της δημοκρατίας και της παιδείας, που αυτή η ίδια συνεπάγεται.

 Αλλά, ποιοί είναι οι θεωρητικοί κύκλοι που ανιχνεύουν τη διαμόρφωση όλων αυτών των διαδικασιών;

  •  Ποιοί είναι οι κανόνες συγκρότησης και χρήσης του σύγχρονου Λόγου;
  • Πόσο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι είμαστε τελικά στη μαζική κουλτούρα και τη σαγήνη της επικοινωνίας;
  • Είναι δυνατή μία αντεπίθεση του Λόγου στη γενικευμένη δύναμη των εικονικών αναπαραστάσεων, την απροσδιοριστία των νοηματικών ιστών και την πανσπερμία των δημοκρατικών ελλειμμάτων;
  • Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για μία νέα πολιτική της κουλτούρας;

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θέτει το  Συνέδριο  με  βασικούς θεματικού κύκλους του σύμφωνα με το Πρόγραμμα τους εξής:

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

1η  Συνεδρία: Φιλοσοφία, Εκπαίδευση, Κουλτούρα

2η Συνεδρία: Λόγος, Εικόνα και Εξουσία

3η Συνεδρία: Επικοινωνία, Κουλτούρα και Παγκοσμιοποίηση

4η Συνεδρία: Λόγος, Επικοινωνία και Εξουσία

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

5η Συνεδρία: Άνθρωπος, Λόγος και Κουλτούρα

6η Συνεδρία: Πολιτική και Εξουσία

Σίγουρα το  θέμα του Συνεδρίου κεντρίζει το ενδιαφέρον μας και παρουσιάζει έναν επίκαιρο προβληματισμό. Θα περιμένουμε τις εργασίες του Συνεδρίου με τις οποίες ευχόμαστε να απαντηθούν θέματα σχετικά με την επικοινωνιακή κουλτούρα και τη διαχείριση της.

Βασίλειος Χάδος