«Τα Σέρρας της ιστορίας και του μέλλοντος»

8 Ιανουαρίου 2013

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Δεκεμβρίου του 1912 και οι υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας απελευθερώνονται μέχρι την τελική ενσωμάτωση της Ηπείρου και της Δ. Θράκης στο Νεοελληνικό κράτος. Η δικαίωση του πολύπαθου ελληνικού πληθυσμού ήταν γεγονός. Μια εκ των πόλεων που ακολούθησε την ενσωμάτωση με την Ελλάδα ήταν και η   πόλη των Σερρών.

Ο Δήμος Σερρών και η Οργανωτική Επιτροπή Επετειακών Εορτασμών σε συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς προετοιμάζουν μια σειρά εκδηλώσεων. Η έναρξη τω εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου  με την επίσημη τελετή στην αίθουσα του ιστορικού θεάτρου του «ΟΡΦΕΑ» και με τα εγκαίνια της έκθεσης για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και  φέρει τον τίτλο: «Βαλκανικοί πόλεμοι βήμα-βήμα σε εικόνες».  Η Έκθεση αφιερώνεται στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής. Παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με 320 περίπου εικόνες προερχόμενες από δέκα αρχεία. Σπάνιες φωτογραφίες λιθογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σκίτσα, αφίσες, επιστολικά δελτάρια και 40 πρωτοσέλιδα εφημερίδων αφηγούνται βήμα-βήμα την Ιστορία με συναρπαστικό τρόπο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • 20.30: Επίσημη έναρξη επετειακού έτους
  • Χαιρετισμοί
  • Σύντομη αναφορά του Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη για τη σημασία της επετείου
  • 21.00: Ομιλία του κ. Πέτρου Σαμσάρη, Δρ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας με θέμα: «Ο ΟΜΙΛΟΣ «ΟΡΦΕΑΣ» ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ»
  • 21:45: Μουσικό πρόγραμμα με τη μικτή χορωδία του Ομίλου  «Ορφέας» Σερρών

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής κ. Πέτρος Αγγελίδης: «Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τον ιστορικό ρόλο της πόλης, το παρελθόν της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη σημασία της για τον Ελληνισμό, την κεντρική κι ανατολική Μακεδονία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του νομού, του οποίου λειτουργεί-ανά τους αιώνες-ως μητροπολιτικό κέντρο… επιχειρούμε να δούμε συνολικά τα Σέρρας της ιστορίας και του μέλλοντος».

Η απελευθέρωση των Σερρών στις 29 Ιουνίου του 1913 απετέλεσε κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης των Βαλκανικών πολέμων. Η γεωστρατηγική θέση των Σερρών την τοποθέτησαν σε σημαντικότατο μοχλό ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος και γενικότερα της πολιτιστικής αναγέννησης της Ελλάδος. Οι επετειακοί εορτασμοί ευχόμαστε να αναδείξουν την ιστορική και πολιτισμική αξιοπρέπεια του Σερραϊκού λαού και την πολύτιμη συμβολή του στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνισμού.

Βασίλειος Χάδος