«Δάκρυα Μετανοίας»: Πνευματικές εμπειρίες μέσα σε ένα ταξί

27 Ιανουαρίου 2013

Αθανάσιος Κατιγκάς, «Τα Δάκρυα της Μετανοίας»: Οι εμπειρίες ενός ταξιτζή. Αληθινές ιστορίες, Θεσσαλονίκη 2013

1

Ύστερα από την πολύ σύντομη εξάντληση της πρώτης έκδοσης των πνευματικών εμπειριών ενός οδηγού ταξί, επανακυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του κ. Αθανάσιου Κατιγκά: «Τα Δάκρυα της Μετανοίας»: Οι εμπειρίες ενός ταξιτζή. Αληθινές ιστορίες. Ο συγγραφέας κ. Κατιγκάς, μέσα από το επάγγελμα του οδηγού ταξί εδώ και πολλά χρόνια έρχεται καθημερινά σε επαφή με ένα μεγάλο πλήθος ετερόκλητων ανθρώπων. Καθώς το ραδιόφωνο στο ταξί του ήταν διαρκώς συντονισμένο σε κάποιον εκκλησιαστικό σταθμό, συναντούσε ποικίλες αντιδράσεις από τους  επιβάτες του. Ακολουθούσε πάντοτε κάποια σχετική συζήτηση, η οποία συνήθως κατέληγε σε μια ξεχωριστή πνευματική εμπειρία.

Ο πνευματικός πατέρας, όμως, του κ. Κατιγκά δεν του επέτρεπε να κοινοποιήσει αυτά τα γεγονότα «ακόμα και στη γυναίκα του και τα παιδιά του», όπως φανερώνει ο ίδιος στο σύντομο Πρόλογο του βιβλίου του. Τώρα που πήρε την ευλογία να δημοσιοποιήσει αυτόν τον πλούτο των εμπειριών, μας κάνει κοινωνούς ενός ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού αληθινών ιστοριών συνάντησης των ανθρώπων με το Θεό και τον εαυτό τους.

Μέσα από περιστατικά της καθημερινής ζωής, στα οποία ο συγγραφέας έγινε μάρτυρας της ανθρώπινης «αναμέτρησης» με τα πάθη, κατατίθεται ένα πλήθος αληθειών της πνευματικής ζωής: η μετάνοια, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία, η εν Χριστώ αγάπη, η πίστη, η ελπίδα, η ελεημοσύνη, η πνευματική ανάταση του (αγιορείτικου) Μοναχισμού, είναι κάποια από τα θέματα αυτά, τα οποία δίνουν και το όνομα στους τίτλους των αντίστοιχων κεφαλαίων του βιβλίου.

Η γλώσσα του συγγραφέα είναι άμεση και ανεπιτήδευτη, είναι η γλώσσα της «αγοράς», που δεν είναι όμως αγοραία γιατί είναι εμβαπτισμένη στην ταπείνωση και τις υπόλοιπες ευαγγελικές αρετές που δείχνει να διαθέτει ο κ. Κατιγκάς. Εξάλλου, όπως δηλώνει και ο ίδιος, το μοναδικό κίνητρο που τον ώθησε να συγγράψει και να εκδώσει (η έκδοση είναι ιδίοις αναλώμασι) το έργο του, δεν ήταν παρά η δοξολογία του ονόματος του Θεού και η ωφέλεια των ψυχών. Εντύπωση πάντως προκαλεί, ότι οι εμπειρίες του δεν κατατίθενται «χύμα», αλλά ομαδοποιούνται σε αντίστοιχες πνευματικές κατηγορίες· σε κάθε κατηγορία προτάσσεται μία παρουσίαση του θέματος, με λόγο απλό, κατανοητό και μεστό. Μάλιστα, ο λόγος του διανθίζεται με τα κατάλληλα αγιογραφικά χωρία και τις σχετικές απόψεις αγιασμένων εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.

Θα μπορούσαμε να πούμε, με άλλα λόγια, ότι πρόκειται για ένα είδος ολοκληρωμένου εγχειριδίου πρακτικής ιεραποστολής. Χωρίς ίχνος οίησης, ο κ. Κατιγκάς μάς παρουσιάζει ένα χρονικό των προσωπικών του προσεγγίσεων σε περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με τον πνευματικό τους κόσμο, αφού προηγουμένως μας κατατοπίσει σε ποιο κεφάλαιο της πνευματικής ζωής ανήκει η κάθε περίπτωση και ποια είναι εν ολίγοις η εκκλησιαστική διδασκαλία για το ζήτημα αυτό. Δεν παραλείπει, παράλληλα, να προσθέσει και τις δικές του πνευματικές εμπειρίες από τα αντίστοιχα ζητήματα που πραγματεύεται.