Danny Kaye: ο πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF

18 Ιανουαρίου 2013

dan_kei_UP

«Πιστεύω βαθιά ότι τα παιδιά είναι πιο ισχυρά από το πετρέλαιο, πιο όμορφα από τα ποτάμια, πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε άλλο φυσικό πόρο μπορεί μια χώρα να έχει», είχε πει ο Ντάνι Κέι. «Πιστεύω πως ότι πιο δημιουργικό έχω κάνει στη ζωή μου σχετίζεται με τη UNICEF.»

Ο Kaye υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του κόσμου. Ήταν, επίσης, η πρώτη διασημότητα που εκπροσώπησε τη UNICEF, ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως από το 1954 μέχρι το θάνατό του το 1987. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, αξιοποίησε τη φήμη και την επιρροή του για να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στο σωτήριο έργο της UNICEF για τα παιδιά, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επικοινωνώντας με εκατομμύρια ανθρώπους και στρατολογώντας ολόκληρες γενιές οπαδών, ο Danny Kaye καθόρισε το πρότυπο για τους πολλούς αφοσιωμένους Πρεσβευτές Καλής Θέλησης που έχουν ακολουθήσει τα βήματά του.

Ένας πιλότος της UNICEF

Ο Danny Kaye πετούσε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη το 1953, όταν ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους έπιασε φωτιά. Ο τότε διευθυντής της UNICEF, Maurice Pate, βρισκόταν στο ίδιο αεροπλάνο. Καθισμένος δίπλα στον Kaye για το ταξίδι της επιστροφής αρχικά (για λόγους ασφαλείας) προς Ιρλανδία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, ο Pate μίλησε στον Kaye για τη UNICEF. Ένα από τα προβλήματα του οργανισμού, εξήγησε, ήταν η δημοσιότητα, η προβολή των δραστηριοτήτων του. Ο Kaye θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει…

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ντοκιμαντέρ, τα κέρδη του οποίου πήγαν στη UNICEF. Ήταν μια καταγραφή της περιοδείας του Kaye στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.

Επρόκειτο για την αρχή μιας εξαιρετικής προσφοράς. Μέσα στα επόμενα 33 χρόνια, ο Kaye θα έκανε πολλές φορές το γύρο του κόσμου δίνοντας ομιλίες, δίνοντας παραστάσεις, και συμμετέχοντας, ως παρουσιαστής, σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών.

Μερικά μάλιστα από τα κατορθώματα Kaye ως πρεσβευτής της UNICEF είναι απίθανο να επαναληφθούν. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας της UNICEF πετούσε από πόλη σε πόλη με το δικό του αεροπλάνο προκειμένου να στρατολογήσει παιδιά ως εθελοντές. Στο τελευταίο τέτοιου τύπου ταξίδι του, το 1968, προσγειώθηκε σε 65 αμερικανικές και καναδικές πόλεις, μέσα σε πέντε μόλις ημέρες, γεγονός που του χάρισε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο ταχύτερος-ιπτάμενος διασκεδαστής του κόσμου.

Μήνυμα από την κόρη του, Dena Kaye

«Ο πατέρας μου, Danny Kaye, του οποίου τα 100ά γενέθλιά γιορτάζουμε σήμερα, διορίστηκε πρώτος πρεσβευτής της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου το 1954. Η διάθεση που είχε να βοηθήσει τα παιδιά ήταν ριζωμένη στην πεποίθησή του ότι τα αυτά είναι ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος του πλανήτη. «Αν τα παιδιά είναι υγιή και έχουν φροντίδα και εκπαίδευση», έλεγε, «σίγουρα θα είναι πιο αποτελεσματικοί ως ενήλικες και ίσως, απλά ίσως, κάνουν τον κόσμο καλύτερο.»

Το έργο του για τη UNICEF κάλυψε όλη την υδρόγειο, από την Αφρική μέχρι την Ινδία. Γι’αυτόν, δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα όπως το εμπόδιο της γλώσσας. Η γλώσσα του ήταν η αγάπη και το γέλιο. Επικοινωνούσε με τα παιδιά ενστικτωδώς. «Τα παιδιά είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο», έλεγε. «Μπορεί να έχουν μια διαφορετική κουλτούρα, αλλά ο πόνος και το γέλιο είναι παγκόσμια.»

Ο πατέρας μου έκανε πάντα το κάτι παραπάνω. Ίσως σας εμπνεύσει να το κάνετε και σεις.»

Ποιος ήταν

O Ντάνι Κέι γεννήθηκε με το όνομα David Daniel Kaminsky στο Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη, το 1913. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Ουκρανία. Ο πατέρας του ήταν ράφτης. Αφού εγκατέλειψε το σχολείο στην εφηβεία του, ο Kaye απέκτησε αρκετά νωρίς εμπειρία ως ηθοποιός, δίνοντας παραστάσεις σε ξενοδοχεία και σε κατασκηνώσεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το 1944 Kaye τράβηξε την προσοχή του Samuel Goldwyn, ο οποίος τον βοήθησε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και ένα μεγάλο μουσικό αστέρι. Ο Kaye ήταν επίσης εξίσου επιτυχής στη μικρή οθόνη.

Συντάχθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα της ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ με στοιχεία από τη UNICEF