Oλοκλήρωση Εργασιών Συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά»

24 Ιανουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2013 οι εργασίες του διήμερου (22-23/1/2013) Συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολιτικά κόμματα από το χώρο της κοινοβουλευτικής αριστεράς και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ενώ το συντονισμό των συζητήσεων ανέλαβαν διακεκριμένοι δημοσιογράφοι του τόπου.

ΕΑ_446

Αποπειρώμενοι μια συνολική αποτίμηση των εργασιών, θα λέγαμε ότι ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση δύο δημόσιων χώρων, στους οποίους έχουν την αναφορά τους πολλοί συμπατριώτες μας, αλλά πολύ σπάνια διαλέγονται μεταξύ τους. Στο διήμερο που πέρασε, είχαν την ευκαιρία μιας στενότερης αλληλογνωριμίας, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο θέσεων. Θα προσθέταμε ακόμη, ότι ήταν ένα Συνέδριο που «τα είχε όλα»: επιδείξεις αβροφροσύνης, αντιπαράθεσης, ειλικρινούς διαλόγου, έντιμης κατάθεσης απόψεων και στεγνές παραθέσεις μονολόγων, που αδιαφορούσαν για την παρουσία του συνομιλητή.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στις παρουσίες των Επισκόπων, οι οποίοι ορίσθηκαν ως ομιλητές από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με λόγο απλό, ζεστό και κατανοητό, έδωσαν τη μαρτυρία της δικής τους διακονίας και σε ορισμένες περιπτώσεις απέσπασαν τις θερμές επευφημίες όλων των παρευρισκομένων.

Τις εργασίες παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερομένων, προερχόμενων από ποικίλες κοσμοθεωρητικές τοποθετήσεις. Τις περισσότερες φορές η (ιδιαίτερα μεγάλης χωρητικότητας) Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Το ενδιαφέρον του κοινού καταδείχθηκε και από τις ζωντανές συζητήσεις που ακολούθησαν τις Εισηγήσεις.