Κινηματογράφος και Αρχαιολογία

26 Φεβρουαρίου 2013

Με ιδιαίτερη επιτυχία, ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η εβδομάδα προβολής ταινιών αρχαιολογικών θεμάτων που διοργανώνουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας – Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι Φίλοι του Βυζαντινού Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 130 ταινιών από 23 χώρες στο διάστημα 7-13/5/2012 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αθήνα και είναι οι ακόλουθες : «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». «Τα μυστικά των Νάσκα», «Αλέξανδρος ο Μέγας Μακεδών», «Δημ. Πικιώνης: η ανάγκη του κοινού και του κύριου».

IMG_6962-copy

Επιπλέον, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 7:00μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης θα προβληθεί για το ευρύ κοινό η ταινία : «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για την ταινία
Πρόκειται για μία διεθνή συμπαραγωγή του 2012, διάρκειας 74’, σε σκηνοθεσία Mike Beckham (Αγγλία). Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πιο σημαντικός επιστημονικός θησαυρός όλων των εποχών: ένας υπολογιστής 2.000 ετών φτιαγμένος από μικρά χάλκινα γρανάζια που βρέθηκε το 1900 στο νησί των Αντικυθήρων. Για τον κόσμο της επιστήμης είναι όσο σημαντικός είναι και ο Παρθενώνας για την αρχιτεκτονική και η ανακάλυψη του DNA για την ιατρική. Για πρώτη φορά βλέπουμε συγκεντρωμένες σχεδόν όλες τις επιστημονικές απόψεις και, με βάση τις νέες έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, καταγράφεται με σαφήνεια η λειτουργία του άκρως ενδιαφέροντος και πολύπλοκου μηχανισμού, μοναδικό δείγμα του υψηλού επιπέδου της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Έλλης 8, 59100 Βέροια.
Τηλ. 2331024494,