Ο Λούτβιχ Βαν Μπετόβεν και το «κλασικό στυλ»

1 Φεβρουαρίου 2013

O Λούτβιχ Βάν Μπετόβεν είναι ο τρίτος μεγάλος συνθέτης του κλασικού στυλ. Γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας, από τα νεανικά του χρόνια όμως εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του. Έγραψε συμφωνίες, κοντσέρτα, σονάτες για πιάνο, έργα μουσικής δωματίου καθώς και μια «λειτουργία» και μια όπερα (Φιντέλιο).

λούτβιχ

Αν δει κάποιος τις προσωπικές του μουσικές  σημειώσεις καταλαβαίνει ότι η σύνθεση μουσικής για τον Μπετόβεν ήταν μια πολύ προσωπική και μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Σε αντίθεση με άλλους μουσικούς του καιρού του που συνέθεταν για επαγγελματικούς λόγους και δέχονταν παραγγελίες έργων, για τον Μπετόβεν η σύνθεση ήταν υπόθεση ζωής και όχι ένα απλό επάγγελμα. Γι αυτό δεν έγραψε τόσα πολλά έργα όσα οι προγενέστεροί του π. χ. ο Χαύντν έγραψε 101 συμφωνίες ο Μότσαρτ 41, και ο Μπετόβεν μόλις 9. Έγραφε και ξανάγραφε προσπαθούσε να τελειοποιήσει το έργο του.

beet

Μια ακόμα διαφοροποίηση του Μπετόβεν από τους άλλους δύο μεγάλους του κλασικισμού ήταν και η ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια του. Ο Χαύντν ήταν αυτοδίδακτος, ο Μότσαρτ δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση. Ο Μπετόβεν πέρα από τις μουσικές σπουδές γράφτηκε και στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Με το έργο του ο Μπετόβεν επηρέασε και άλλαξε το μουσικό στυλ της εποχής του που ήθελε τη μουσική να εκφράζει κοινωνικές ανάγκες. Πίστευε ότι έχει το δικαίωμα να εκφράζει με τη μουσική του συναισθηματικές καταστάσεις και φιλοσοφικές έννοιες και το έκανε πράξη.

Θα ακούσουμε: Egmont Overture

 

Loading the player ...