Τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη φέρνουν στο φως ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου

1 Φεβρουαρίου 2013

 metro_xryso_stefani

Ένα ακόμα χρυσό στεφάνι (το ένατο από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές) γίνεται μάρτυρας της διχιλιετούς ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων του μετρό.

Το νέο εντυπωσιακό εύρημα εντοπίστηκε το πρωΐ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στο σταθμό «Δημοκρατία».

Το χρυσό στεφάνι βρέθηκε μέσα σε έναν μεγάλο μαρμάρινο μακεδονικό τάφο, στο κεφάλι του ενταφιασμένου άνδρα.

Η Διευθύντρια της 16ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κ. Βασιλική Μισαηλίδου επιβεβαίωσε την ανακάλυψη του χρυσού στεφανιού, αλλά αρνήθηκε να δώσει επιπλέον πληροφορίες τόσο ως προς το είδος όσο και την ακριβή χρονολογία του ευρήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το χρυσό στεφάνι (και ο τάφος) ανάγονται στην πρώϊμη ελληνιστική περιόδο, και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 4ου-αρχές του 3ου αιώνος π.Χ.

Πρόκειται για το ένατο στεφάνι που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του Ιουνίου του 2008, ανασκαφές στη διασταύρωση των γραμμών του μετρό στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, έφεραν στο φως άλλα οκτώ στεφάνια της ελληνιστικής περιόδου. Τα στεφάνια αυτά βρέθηκαν μέσα σε έναν γυναικείο τάφο, και μάλιστα σε μία ασυνήθιστη θέση. Πρόκειται για έναν από τους συνολικά 840 τάφους που βρέθηκαν στο Ανατολικό Κοιμητήριο της πόλης.

Το νέο χρυσό εύρημα μεταφέρθηκε από τον τάφο όπου ήταν κρυμμένο για περισσότερα από 2.500 χρόνια, στα εργαστήρια της 16ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καθαριστεί και να γινεί αντικείμενο περαιτέρω ερευνών.

(Μετάφραση από τα αγγλικά. Πηγή: www.archaeologia.gr)