«Λαμπτήρες και Πατέντες» στο Ευγενίδειο

10 Μαρτίου 2013

lamp_patenΣυνεχίζεται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», με την παρουσίαση του θέματος «Λαμπτήρες και Πατέντες» και εισηγητή τον Στάθη Αραποστάθη, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:00.

Ο Στάθης Αραποστάθης, Λέκτορας Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνει να αναπτύξει το θέμα: «Λαμπτήρες και Πατέντες: Τεχνολογίες, Ειδήμονες και Βιομηχανική ιδιοκτησία στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα».

Με την παρουσίαση ο εισηγητής θα προσεγγίσει μία κρίσιμη για τον εξηλεκτρισμό των Δυτικών κοινωνιών περίοδο (τέλη 19ου αρχές του 20ου αιώνα). Θα φωτίσει την ανάπτυξη μιας εμβληματικής τεχνολογίας, του λαμπτήρα πυράκτωσης, που ενώ σήμερα είναι απόλυτα ενσωματωμένη στην τεχνολογική κουλτούρα των σύγχρονων κοινωνιών, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και νομικές διαμάχες.

Στο επίκεντρο της ιστορικής αφήγησης βρίσκονται ζητήματα «βιομηχανικής ιδιοκτησίας» και διαχείρισης της γνώσης. Μελετάται η κουλτούρα της εφεύρεσης, όπως διαμορφώθηκε στην Βρετανική ηλεκτρική βιομηχανία και αναδεικνύεται η αλληλεπίδρασή της με την ιδεολογία περί «καθαρής» επιστήμης.

Τα δικαστήρια προσεγγίζονται ως οι θεσμοί που δημόσια διαπραγματεύονται και συγκροτούνται η ειδημοσύνη των πρωταγωνιστών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τεχνολογιών.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
  • Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διασταυρώσεις: Η ιστορία και η φιλοσοφία συναντούν την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου για να θέσουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα γοητευτικότερα και πιο επίκαιρα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται όλο και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος.

Οι Διασταυρώσεις αποτελούν μία σειρά συναντήσεων, που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, το οποίο θα αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο.

Στάθης Αραποστάθης

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο Στάθης Αραποστάθης είναι λέκτορας Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύεται σε ζητήματα: ιστορίας της τεχνολογίας (19ο-20ο αιώνα), ιστορίας επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής, κοινωνιολογίας της τεχνολογίας, σχέσεων επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας.

Έχει εκπονήσει την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα ιστορίας και κοινωνιολογίας της τεχνολογίας, καθώς και σε προγράμματα ενεργειακής πολιτικής στα University of Edinburgh, University of Leeds, Cardiff University.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε ζητήματα ιστορίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ιστορίας των μηχανικών, ιστορίας των ενεργειακών τεχνολογιών, ιστορίας και κοινωνιολογίας της ειδημοσύνης, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής και τεχνολογικής πολιτικής.

Έχει συγγράψει με τον καθηγητή Graeme Gooday το βιβλίο Patently Contestable: Electrical Technologies and Inventor Identities on Trial in Britain (MIT Press, April 2013).