23 Μαρτίου 2013: Η Ώρα της Γης:

21 Μαρτίου 2013

 earth_hourΣτις 23 Μαρτίου, στις 20:30 τα φώτα θα σβήσουν για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του WWF επιστρέφει και μας καλεί να αναλάβουμε τη δική μας δέσμευση για μία καλύτερη ζωή σε έναν ζωντανό πλανήτη.

Θα χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι; Θα χρησιμοποιήσεις βιώσιμο τρόπο για τις μετακινήσεις σου στην πόλη; Θα πρασινίσεις το μπαλκόνι σου; Στην Ώρα της Γης 2013, δεν σβήνουμε απλώς τα φώτα. Προκαλούμε τον κόσμο για μία καλύτερη ζωή!

Φέτος η εκστρατεία υιοθετεί το σκεπτικό της δέσμευσης «Θα το κάνω, αν το κάνεις» (“I will if you will”), το οποίο βασίζεται στη δημιουργία προκλήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την ίδια μας την καθημερινότητα.

Ήδη, αρκετοί δήμοι της χώρας έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια, ενώ ηθοποιοί όπως ο Νίκος Ορφανός, έχουν καταχωρίσει τη δική τους δέσμευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Ώρας της Γης . Εκεί, ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει τον δικό του προσωπικό τρόπο, με τον οποίο θα πείσει τους συμπολίτες του να ακολουθήσουν μία από τις τρεις θεματικές δράσεις για μία καλύτερη ζωή.

Έτσι λοιπόν τα τρία «αν το κάνεις» για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

  • «αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο, μέχρι ολοκληρωμένο μποστάνι)
  • «αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι»
  • «αν χρησιμοποιείς ΜΜΜ, το ποδήλατο, ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σου»

earth_hour_02Με αυτόν τον μηχανισμό, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έγιναν ο καταλύτης για σημαντικότατες ή και μικρότερες αλλαγές προς όφελος του πλανήτη αλλά και της καθημερινότητάς τους. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Εθνικό Κοινοβούλιο της Ρωσίας ψήφισε έναν πολυαναμενόμενο νόμο για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση του πετρελαίου, υπό την πίεση 120.000 υπογραφών Ρώσων πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της περσινής εκστρατείας της Ώρας της Γης.

«Ήδη από το 2012, η παγκόσμια εκστρατεία της Ώρας της Γης ξεπερνάει, χωρίς να ακυρώνει, τον συμβολισμό της και αφήνει απτή κληρονομιά σε πλανήτη και κοινωνία. Στην Ελλάδα, εστιάζουμε τη δυναμική της εκστρατείας σε τρεις «θεματικές δράσεις», οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και βεβαίως την προστασία του πολύτιμου φυσικού μας περιβάλλοντος. Προκαλούμε λοιπόν τον κόσμο να δεσμευτεί για μία καλύτερη ζωή σε έναν ζωντανό πλανήτη!», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

Ιστορία της Ώρας της Γης

31 Μαρτίου, 2007: Η πρώτη Ώρα της Γης διοργανώνεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από το WWF Αυστραλίας, τη διαφημιστική εταιρία Leo Burnett και τον δήμο του Σίδνεϊ. Από τις 19:30 μ.μ. έως τις 20.30μ.μ. σβήνουν τα φώτα τους 2,2 εκατομμύρια πολίτες και 2.100 επιχειρήσεις.

29 Μαρτίου του 2008: Η Ώρα της Γης αποκτά διεθνή χαρακτήρα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο! 371 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια πρωτοφανή εκστρατεία. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια πολίτες. Είναι μόνο η αρχή…

28 Μαρτίου 2009: Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες σβήνουν τα φώτα τους για μία ώρα, δημιουργώντας μια «οπτική εντολή» για ανάληψη άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα για πρώτη φορά και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή! Η εικόνα της συσκοτισμένης Ακρόπολης κάνει τον γύρο του κόσμου…

27 Μαρτίου, 2010: Η Ώρα της Γης παίρνει πλέον τη μορφή παγκόσμιας έκκλησης για ένα βιώσιμο μέλλον. 128 χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας και εκατοντάδες τοπόσημα και μνημεία από όλο τον κόσμο βυθίζονται στο σκοτάδι.

26 Μαρτίου 2011: Η Ώρα της Γης με νέο ρεκόρ συμμετοχής 135 χώρων (συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας), είναι η πρώτη Ώρα της Γης που έχει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να κάνουν για την προστασία του πλανήτη πέρα από αυτή την ώρα.

31 Μαρτίου 2012: Νέο ρεκόρ και αυτή τη χρονιά! 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης. 200.000 χρήστες του Youtube αποδέχονται προκλήσεις του “I Will If You Will”.

23 Μαρτίου 2013: Η Ώρα της Γης 2013 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρ. στις 8:30 μ.μ.-9: 30μμ όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο. Η χώρα μας υιοθετεί το «Θα το κάνω, αν το κάνεις» καλώντας τους πολίτες να πρασινίσουν τα μπαλκόνια τους, να χαρίσουν ένα αντικείμενο που δε χρειάζονται ή να χρησιμοποιούν ΜΜΜ, ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις τους.

Σημειώσεις

Το WWF είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αποστολή του WWF είναι να σταματήσει την υποβάθμιση τού φυσικού περιβάλλοντος και να οικοδομήσει ένα μέλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με τη φύση, μέσα από:

  • τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη
  • τη βιώσιμη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων
  • τη μείωση της ρύπανσης και της σπάταλης στην κατανάλωση

Το WWF υπήρξε αρχικά ακρωνύμιο του WorldWildlifeFund που σήμαινε «παγκόσμιο ταμείο για την άγρια ζωή». Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος αντανακλούσε την επιθυμία των ιδρυτών της οργάνωσης να συγκεντρώνουν χρήματα από την παγκόσμια κοινότητα, χρηματοδοτώντας με αυτά δράσεις προστασίας της φύσης άλλων οργανώσεων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές ολόκληρου του πλανήτη.

Το 1986 η οργάνωση αντιλαμβάνεται ότι το όνομα WorldWildlifeFund δεν αντανακλά πλέον το πεδίο των δραστηριοτήτων της, καθότι οι τοπικού και εξειδικευμένου χαρακτήρα δράσεις προστασίας μεμονωμένων ειδών και περιοχών  μετεξελίσσονται σε μία φιλόδοξη και ολιστική στρατηγική προστασίας της βιοποικιλότητας και προώθησης ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.  Το WWF παύει να  λειτουργεί πλέον ως ταμείο και να χρηματοδοτεί δράσεις τρίτων και διαμορφώνει το δικό του παγκόσμιο πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, το όνομα αλλάζει στα αγγλικά σε «WorldWideFundforNature» («Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση»). Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, ωστόσο, διατήρησαν το παλιό όνομα (WorldWildlifeFund).

Για λόγους σαφήνειας και προκειμένου να υπάρχει συνεκτικότητα μεταξύ των ονομασιών των διαφόρων εθνικών γραφείων ανά τον κόσμο, η οργάνωση αποφάσισε το 2001 να χρησιμοποιεί παγκοσμίως το αρχικό ακρωνύμιο WWF.