Κοίμησις Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου

26 Μαρτίου 2013

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί της Τρίτης, 26ης Μαρτίου 2013 μετά από βαρειά ασθένεια ο σεβαστός Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος. Ο εκλιπών είχε ανακοινώσει από της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2013 στον καθεδρικό ναό Αγ. Πέτρου Άργους ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο για λόγους υγείας. Το νέο της κοίμησης του πολιού ποιμενάρχου σκόρπισε θλίψη σε όλη την επαρχία του, καθώς ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στους κατοίκους της επαρχίας του.

Ο μακαριστός ιεράρχης στο κελλί του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Ο μακαριστός ιεράρχης στο κελλί του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Ο αποδημήσας επίσκοπος Ιάκωβος (κατά κόσμον Δαμιανός Παχής), γεννηθείς κατά το έτος 1932 στο Μαρούσι Αττικής φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειροτονήθηκε Διάκονος το 1959 και Πρεσβύτερος το 1960. Διακόνησε ως Ιεροκήρυξ στην Ι.Μ. Άρτης, ενώ Μητροπολίτης Αργολίδος εξελέγη το 1985. Από παιδική ηλικία είχε ως πνευματικό του τον μακάριο Γέροντα Αθανάσιο Χαμακιώτη κατά την περίοδο διαμονής του στην Αθήνα, ενώ κατά την 25ετή θητεία του ως ιεροκήρυκας στην Άρτα συνδέθηκε πνευματικά με τον χαρισματούχο μητροπολίτη Άρτης κυρό Ιγνάτιο Γ´.
Διακρινόταν για την πραότητα του χαρακτήρα του και το ασκητικό και φιλομοναστικό του ήθος. Ήταν ένας λάτρης της Θεοτόκου και η οποία τον είχε προικίσει με εξαιρετικές ευλογίες Της. Από το 1967 είχε συνδεθεί ιδιαίτερα με τον Γέροντα Ιωσήφ, τον μετέπειτα Βατοπαιδινό, που τότε εγκαταβίωνε και ασκήτευε στην Νέα Σκήτη.  Ιδιαίτερα όμως μετά την χειροτονία του επισκέπτονταν συχνά το Άγιον Όρος για πολυήμερη επίσκεψη άλλοτε ως προσκεκλημένος επίσκοπος για να χοροστατήσει σε κάποια πανήγυρη και άλλοτε ως απλός προσκυνητής. Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ήταν ο προσφιλής τόπος διαμονής του όταν ερχόταν στο Άγιον Όρος, όπου συμμετείχε στις αγαπημένες του Ακολουθίες και τέλεσε αρκετές χειροτονίες αδελφών της Μονής.

Η μνήμη αυτού είη αιωνία και άληστος!