“Ναός και Μνημείο” του Κώστα Παπασταμούλη

10 Απριλίου 2013

Σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, θα γίνουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ναός και Μνημείο: Βυζαντινά μνημεία με θέα τον βράχο της Ακρόπολης», του Κώστα Παπασταμούλη.

1073, Θέα από του Μακρυγιάννη

1073, Θέα από του Μακρυγιάννη

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 ακουαρέλες* με θέμα την τοπιογραφία γύρω από τον βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Υποδείγματα μέτρου και αρμονίας, υπολείμματα του μεσαιωνικού παρελθόντος, οι σωζόμενοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, που αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη πόλη, εμπνέουν τους καλλιτέχνες έως τις μέρες μας.

Ο Κώστας Παπασταμούλης, είναι ένας εικαστικός ο οποίος συνεχίζοντας την παράδοση της ζωγραφικής αποτύπωσης ιστορικών τόπων, αποδίδει στις ακουαρέλες του τον αρχαιολογικό χώρο από κάθε γωνιά της πόλης, κάθε ώρα της ημέρας, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνδέει το κεντρικό θέμα του, την Ακρόπολη, με τα υπάρχοντα βυζαντινά, μεταβυζαντινά, αλλά και οθωμανικά μνημεία.

Ο Κώστας Παπασταμούλης σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs και Ecole Nationale des Arts Appliques et Metiers d’ Art.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 15 ατομικές και 40 ομαδικές εκθέσεις. Έργα του έχει αγοράσει το Ελληνικό κράτος, το Υπουργείο Πολιτισμού, ελληνικά και ξένα μουσεία. Είναι καθηγητής στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών.

Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θεόφιλος στην ελληνική ζωγραφική», «Γραφιστικές εφαρμογές 1» για τα ΤΕΕ, καθώς επίσης «Το χρώμα – σκίτσο» και «Το χρώμα και το σχέδιο στη ζωγραφική».

1096, Οι Άγιοι Απόστολοι

1096, Οι Άγιοι Απόστολοι

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του 19ου αιώνα από τα ιστορικά και φωτογραφικά αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (συλλογή Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας). Πρόκειται κυρίως για λήψεις του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), πρωτοπόρου στη διάσωση, αποτύπωση και μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Το δίπολο ζωγραφική-φωτογραφία αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την αδιάσπαστη πορεία της Αθήνας στον χρόνο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2013.

Κατερίνα Χουζούρη

 *Η ακουαρέλα ή υδατογραφία είναι ένα είδος ζωγραφικής,
στο οποίο τα χρώματα διαλύονται στο νερό και αναμιγνύονται με στερεωτικό
υλικό.  Είναι μία τεχνική ιδιαίτερα αγαπητή στους τοπιογράφους του 18ου αιώνα, την οποία όμως χρησιμοποιούσε ήδη από τον 15ο ο Άλμπρεχτ Ντύρερ