Προσβάσιμη σελίδα

Συναυλία εις μνήμην Ζαχαρία Πασχαλίδη

Η ιστορία έρχεται και παρέρχεται, οι άνθρωποι επίσης, τα έργα τους όμως αντέχουν μερικές φορές περισσότερο. Ο λόγος γίνεται  για τον Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο αείμνηστο Ζαχαρία Πασχαλίδη. Με καταγωγή από την Νικήσιανη Καβάλας έγινε και αυτός κρίκος της ψαλτικής αλυσίδας του Παγγαίου όρους. Πρωτοψάλτης για πολλά χρόνια στον Αγ. Μηνά Θεσσαλονίκης, αργότερα στον Μητροπολιτικό Ναό και στον Αγ. Αθανάσιο από όπου και αποσύρθηκε.

pasxalidis_l

Οι αναμνήσεις από την ψαλτική του προσφορά στην Θεσσαλονίκη είναι χαραγμένες στη μνήμη των μαθητών του και γενικότερα των ψαλτών και μαιστόρων της πόλης, οι οποίοι αποφάσισαν να τον τιμήσουν με μια συναυλία.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου έχει προγραμματιστεί  Βραδιά Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, με τον ευρύτερο τίτλο «Ελληνικές  Μουσικές Γιορτές». Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος θα γεμίσει από τις μελοποιήσεις του Ζαχαρία Πασχαλίδη καθώς και με κομμάτια παραδοσιακής μουσικής του Παγγαίου από καταγραφές του ιδίου.  Συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα της Βυζαντινής Σχολής του Κρατικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Παπαεμμανουήλ, ενώ  τη βραδιά θα παρουσιάσει ο συνθέτης Κώστας Σιέμπης.

Ο Ζαχαρίας Πασχαλίδης υπήρξε από τους λίγους Πρωτοψάλτες που δίδαξε και με την τέχνη του αλλά και το ήθος του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέβαινε από το αναλόγιο του για να κοινωνήσει και να γευτεί των αχράντων μυστηρίων. Δίδαξε αφιλοκερδώς την Βυζαντινή μουσική σε φοιτητές και σε όσους είχαν τον ζήλο να μάθουν, αλλά δεν είχαν τους πόρους.  Επίσης είναι αυτός που δίδαξε την Βυζαντινή μουσική σε μοναστικές αδελφότητες της Θεσσαλονίκης και βοήθησε να καλλιεργηθούν οι χοροί των γυναικείων μοναστηριών.

Είχε διευθύνει αρκετές φορές τον πολυμελή Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης και άλλες Χορωδίες της Βορείου Ελλάδος. Υπήρξε ακόμα συγγραφέας θεωρητικών μουσικών βιβλίων (που συνοδεύονται από κασέτες): «Σύντομη Θεωρία και πράξη», «Μουσικά Εγκόλπια», κ.λπ. Εξέδωσε και αρκετές κασέτες με βυζ. ύμνους. Δημιούργησε Χορωδία και Ορχ. με ρεπερτόριο Μακεδονικά δημοτικά τραγούδια.

Ας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα προς τους νεωτέρους ψάλτες. Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση θα υπομνηματίσει το ύφος της  ψαλτικής παρουσίας, αλλά και το ήθος του αείμνηστου δασκάλου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Μαρκέλλου Πιράρ «Έτσι ψάλανε οι παππούδες»
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»