Πανήγυρις Νεομαρτύρων Νάουσας- Επέτειος Ολοκαυτώματός της

13 Μαΐου 2013

191η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Νάουσας και η πανήγυρις των 1241 νεομαρτύρων της

Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Νάουσα τίμησε την 191η επέτειο του Ολοκαυτώματός της. Η ηρωική πόλη της Νάουσας πανηγύρισε όμως όχι μόνο τους εθνομάρτυρες που πέσανε κατά την διάρκεια των βίαιων συμπλοκών του 1822 αλλά και τους 1241 αγίους Νεομάρτυρες που σφαγιάστηκαν στο “Κιόσκι”, αφού ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, καθώς και περίπου 60 Ναουσαίες γυναίκες που μαρτύρησαν στη Θεσσαλονίκη αρνούμενες να αλλαξοπιστήσουν.

Το Σάββατο 11 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ναούσης πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και  Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ο κ. Ιερεμίας στον λόγο του σημείωσε τη σπουδαιότητα της άσκησης για κάθε χριστιανό, τονίζοντας ότι το μαρτύριο είναι αποτέλεσμα της ασκητικότητας και της Χάρης του Θεού στην ζωή του. Δεν μπορεί ο κάθε χριστιανός να μαρτυρήσει και να δώσει και την ζωή του για τον Χριστό, εάν πρώτα δεν γίνει μέτοχος της Χάριτος, εάν δεν ελκύσει με την άσκηση και με τη ζωή του τη Χάρη του Θεού, ώστε να ενδυναμωθεί πνευματικά, νικώντας ακόμα και τον φόβο του θανάτου για την αγάπη του Χριστού.

Την Κυριακή 12 Μαΐου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Ναούσης τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο τονίζοντας: «Οι Νεομάρτυρες της Νάουσας είναι αυτοί οι μακάριοι  οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες, είναι αυτοί που κήρυξαν με τη θυσία τους, με το αίμα τους, ότι ο Χριστός Ανέστη».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δοξολογία, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Ημαθίας. Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον “Τόπο Θυσίας” και παρέλαση.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις εορταστικές εκδηλώσεις:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: imverias.blogspot.gr
Περιεχόμενο
Σελιδοδείκτες