Μια μαρτυρία για τον μακαριστό Ειρηναίο

2 Μαΐου 2013

Όπως είναι γνωστό, ο πολιός και σεβάσμιος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Κρήτης, κυρός Ειρηναίος, εκοιμήθη εν Κυρίω το πρωί της Μ. Τρίτης, 30 Απριλίου 2013, σε ηλικία 102 ετών. Ο μεταστάς υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της Εκκλησίας μας κυρίως κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, που άφησε πίσω του ένα μεγαλειώδες έργο.

eirinaios2

Παραθέτουμε, εις μνήμην του αοιδίμου ανδρός, μια αυθεντική μαρτυρία ενός ανθρώπου που τον γνώρισε, την οποία αλιεύσαμε από το Διαδίκτυο και πιστεύουμε πως αποδίδει τον πυρήνα της μεγάλης προσωπικότητάς του:

eirinaios

«Την φωτογραφία αυτή την θυμάμαι πολύ καλά, γιατί ήταν κορνιζωμένη στο γραφείο του Διευθυντή νομίζω ή σε κάποιο αρχείο και είναι από την οικοδόμηση του εν λόγω οικοτροφείου. Με αυτό δε τον τρόπο έδωσε το έναυσμα για την συμμετοχή των απλών ανθρώπων στην δημιουργία των ιδρυμάτων αυτών. Φαντάζεσαι ο Δεσπότης να σηκώνει τον τενεκέ με την λάσπη και να ανεβαίνει στη 2η ταράτσα, και να το κάνει αυτό σε όλη την διάρκεια της μέρας; Πώς νομίζεις ότι κατάφερε να φτιάξει τόσα ιδρύματα σε δύσκολες εποχές, σε ελάχιστο χρόνο και κυρίως σε πολύ απρόσιτες περιοχές; Φωτεινό παράδειγμα!»