Aποτίμηση ενός Συνεδρίου

23 Ιουνίου 2013

Δ΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΕΞΟΥΣΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

 

ΑΧΙΛΛΕΥ-ΓΑΪΤΑΝΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ

                                                                                                   Υπ. Δρ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ,

 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

«ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΑΣΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΥΣ»

 

Ευρισκόμενοι στο λυκαυγές μιας νέας χιλιετίας, όπου το ανθρώπινο γένος γεμάτο υψηλές προσδοκίες και «μεθυσμένα» παρασυρμένο από την τεχνολογική του εξέλιξη αγγίζει τα όρια της έπαρσης  και της ύβρις προσδίδοντας και αποδίδοντας στον εαυτό του θεϊκές ιδιότητες. Αυτή η ψευδ-αίσθηση γεννάται από την εσωτερική του ανάγκη και δίψα για εξουσία· μια δίψα που τον καθιστά κατ΄ ουσίαν τυφλό, σε σημείο μάλιστα να τον προτρέπει να πράττει τα πάντα προκειμένου να την ικανοποιήσει. Τα καθημερινά  φαινόμενα αυτής της αλόγιστης δίψας, που δεν διστάζει να καταπατά  συνειδήσεις,  αξιοπρέπειες και οποιοδήποτε ήθος, αποτέλεσαν και την αφορμή της γέννησης αυτού του συνεδρίου.

21062013272

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η προετοιμασία του συγκεκριμένου συνεδρίου υπήρξε πραγματικά δύσκολη, ωστόσο το αποτέλεσμα αντάμειψε και δικαίωσε όλους όσους πίστεψαν και συνέβαλαν σημαντικά με την αρωγή τους σε αυτό. Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ανήκουν η κ. Αχιλλεύ-Γαϊτανά Βικτώρια-Θεοδώρα και η κ. Νικολέτα Γλύκα, ενώ αναμφίβολα πολύτιμη και σημαντική στάθηκε και η βοήθεια του προέδρου του Συλλόγου Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου, ο οποίος, αν και βρίσκεται στην Βασιλεύουσα, όπου και προσφέρει τις  υπηρεσίες του στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εντούτοις στήριξε με αγάπη τη διοργάνωση αυτή.

Επιστημονική επιτροπή ήταν ο κ. Κουρεμπελές Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του  Τμήματος Θεολογίας, καθώς και ο π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Επίκουρος Καθηγητής  του Τμήματος Θεολογίας. Η έναρξη έλαβε χώρα στις 20 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, στο Α΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Μιχαήλ Τρίτος, οι Πρόεδροι των δύο τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Σταμούλης Χρυσόστομος και ο κ. Καραθανάσης Αθανάσιος, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και υποψηφίων Διδακτόρων  του τμήματος Θεολογίας «Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς»,  κ. Στέφανος  Αθανασίου και ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, πρόεδρος του Συλλόγου.

Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ήταν οι εξής:

 Ζουράρις Κωνσταντίνος, Συγγραφέας, Εισαγωγική ομιλία Υἱοὶ φωτός ἐστέ, μή γενέσθαι δοῦλοι ἀνθρώπων ”.

Καραβιδόπουλος Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., «Οι έννοιες καθαρός ή ακάθαρτος, ιερός ή βέβηλος στην περιοχή της θρησκείας«.

Καραθανάσης Αθανάσιος, Καθηγητής – Πρόεδρος  Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., «Θρησκεία – Εξουσία – Άνθρωπος. Προβληματισμοί διάφοροι”.

Κατσαρός Βασίλειος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., “Ανθρωπισμός και αξίες σήμερα”.

Ζιάκας Γρηγόριος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., “Θρησκεία-Εξουσία-Άνθρωπος. Μια θρησκειολογική προσέγγιση ”.

Κούκουρα Δήμητρα, Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., “ Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας – διακονίας”.

Κωτσιόπουλος Κωνσταντίνος, Επίκουρος  Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., “Χριστιανισμός και εξουσία”.

Πεπές Ευάγγελος, Δρ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Ξενοφοβία και ρατσισμός στη σύγχρονη θρησκευτική αγωγή«.

Δέλλιου Ολυμπία- Χαρούλα Λουκίδου, Μεταπτυχιακές φοιτήτριες Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Η σχολική θρησκευτική αγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση«.

Επιμενίδου Σταυρούλα, υπ. Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., «Η γνωσιοκρατία στο μάθημα των θρησκευτικών και οι συνέπειές της«.

Οικονόμου Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., “Τα ρουσάλια της Πεντηκοστής: Εγκλημα και τιμωρία(;) στη Μακεδονία του 13ου αιώνα”.

Δεναξάς Νικόλαος, Υπ. Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.,  “Η εξουσία της παγκοσμιοποίησης και η σύγχρονη οικονομική κρίση”.

Αλεξίου Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. “Θρησκεία και εξουσία στον Ευαγόρα του Ισοκράτη: Ένα παράδειγμα αρχαιοελληνικής ηθικής σκέψης”.

            Την δεύτερη ημέρα οι εργασίες μεταφέρθηκαν και πραγματοποιήθηκαν στην  πόλη της Βέροιας και πιο  συγκεκριμένα στο Παύλειο Πολιτιστικό κέντρο. Το Παύλειο Πολιτιστικό κέντρο πρόκειται για έναν εξαιρετικά όμορφο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος αναφέρει στο Γιώργο Σεφέρη το 1951 σχετικά: «Οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή τους με τον τόπο. Μου φαίνονται σα να έχουν πέσει από τον ουρανό, σα να τούς έφεραν εδώ ύστερα από καμιά διεθνή συμφωνία… Φανερά δεν έχουν μνήμη προσωπική για τη γη τους. Και το κακό φουντώνει ολοένα, ο μεγαλύτερος αριθμός που προοδεύει και γεμίζει τις πόλεις είναι σήμερα ένας συρφετός χωρίς παράδοση και χτυπημένος από γενική αμνησία. Αποτέλεσμα των πολέμων η της ταραγμένης πολιτικής και οικονομικής μας ζωής τα τελευταία τριάντα χρόνια; Μπορεί».  Αυτά τα προφητικά λόγια ήρθε να ανατρέψει η Ιερά Μητρόπολη, η οποία έχει προβεί στην αναπαλαίωση του παλαιού αυτού τζαμιού και το έχει αναδείξει σε μια μικρή κοιτίδα – σημείο πολιτισμού. Παρόμοιας απαράμιλλης ομορφιάς αποτελεί αναμφίβολα και το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου-Σκήτεως Βεροίας, στο οποίο  είχαμε την ευλογία και την τιμή να γευματίσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκεί αισθάνεται κανείς ξάφνου σαν να ταξιδεύει στο παρελθόν, όπου η χάρη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κατακλύζει κάθε σημείο και γωνιά της Μονής, μιας και εκεί ασκήτευε και διήγε ένα μέρος του ιερού του βίου.

Οι εισηγήσεις και οι εισηγητές της ημέρας αυτής ήταν οι:

Βασιλειάδης Πέτρος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., «Ορθοδοξία και πολιτική».

π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., «Εκκλησία και κρατική εξουσία. Από το παράλογο στο υπέρλογο με τρεις σκηνές«.

Παναγιωτόπουλος Πέτρος, Δρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., «Το επιστημονικό έργο στη διελκυστίνδα μεταξύ εξουσίας και διακονίας”.

Κυριατζή Αντωνία, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.,  “Θρησκεία – Εξουσία – Άνθρωπος στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»”.

Ντίνας Θεόδωρος, υπ. Δρ Ιστορίας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, “Σχέσεις θρησκείας και εξουσίας στο Μεσαίωνα. Η περίπτωση του Μάξιμου Γραικού στη Ρωσία”.

  Ξυνάδας Εμμανουήλ, Δρ Θεολογίας Α.Π.Θ., “Η Αρχιερατεία του Μητροπολίτη Κοσμά Ευμορφόπουλου στη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης (1892-1895). Διακονία αγάπης προς το ορθόδοξο γένος και το ποίμνιό του”.

Ζωγραφόπουλος Κωνσταντίνος, Δρ. Βυζαντινολογίας Πανεπιστημίου Βιέννης, «Ο ρόλος της χριστιανικής θρησκείας στη Σιγιλλιογραφία ως πηγή έκφρασης της αυτοκρατορικής ιδεολογίας στο Βυζάντιο (7ος αι. μ.Χ.)».

Μουταφίδου Αριάδνη, Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ, “Επανάσταση, θεία πρόνοια και τα ανάξια όργανα της θείας δίκης. Η επανάσταση του Πατρόνα Χαλίλ στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τους περιηγητές του 18ου αιώνα”.

Κανταράς Αναστάσιος, υπ. Δρ. Φιλολογίας Α.Π.Θ.,  «Αυτοκρατορική αυλή και θρησκεία. Το παράδειγμα της σταυροθήκης του Limburg«.

Ρεράκης Ηρακλής, Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, “Η περιπέτεια του μαθήματος των θρησκευτικών 2011-2013 υπό το κράτος της «εξουσίας» του «προοδευτισμού»”.

Μανώλης Γεώργιος, υπ. ΜΔΕ Καινής Διαθήκης Τμήματος Θεολογίας Αθηνών, “Η διδασκαλία της εκκλησίας ως αναμόρφωση των κοινωνικών-πολιτικών δομών. Η θεολογική θεώρηση της έννοιας της εξουσίας στον άνθρωπο”.

Κουρεμπελές Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., “Θρησκειο-δεσία και εξουσιο-δομία στη σχετικοποίηση: προβληματισμός στο πλαίσιο του μεταμοντέρνου πόνου υπέρ θεολογίας”.

Με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του τόμου «ΑΣΚΗΣΙΣ ΚΑΙ ΘΕΩΣΙΣ» για την επέτειο συμπληρώσεως 650 ετών από την κοίμηση του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και την Αγιοκατάταξη της Οικογένειας των Παλαμάδων από τους :

Παπαδόπουλο Αντώνιο, Ομότιμο  Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

 Δερμετζόγλου Βασίλειο, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.-Επιμελητής έκδοσης

 Αρχιμ. Πορφύριο  Μπατσαρά, Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτεως Βεροίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και στους προεδρεύοντες των συνεδριών, οι οποίοι ήταν οι εξής:

Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως-Καθηγητής Α.Ε.Α.Θ.

Κατσαρός Βασίλειος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ

Μουταφίδου Αριάδνη, Καθηγήτρια-Σύμβουλος ΕΑΠ

Μαρτζέλος Γεώργιος , Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Σιάσος Λάμπρος, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Κουρεμπελές Ιωάννης , Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας

Άννα Κόλτσιου Νικήτα , Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Στογιαννίδης Αθανάσιος, Λέκτορας, Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Κυριατζή Αντωνία, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας

Εκ μέρους του Δ.Σ., οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και ειδικότερα στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. κ. Παντελεήμονα, καθώς και στον Πρωτοσύγκελο της  Ιεράς Μητροπόλεως, π. Γεώργιο Χρυσοστόμου. Επίσης, εγκάρδιες ευχαριστίες  οφείλουμε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το γεύμα που προσέφερε την  Πέμπτη. Ακόμη, ευχαριστούμε ολόψυχα όλους τους εισηγητές, που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους και, τέλος, όλους εκείνους, που στήριξαν την προσπάθεια αυτή και την κατέστησαν μία ακόμα πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του Συλλόγου μας.