Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός θρησκευτικών κειμηλίων της Κύπρου

22 Ιουλίου 2013

Δεκαεπτά χρόνια (Μάρτιος 1997) μετά από την κατάσχεση τους από τα υποστατικά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen και εννέα χρόνια σκληρών δικαστικών αγώνων, παραδόθηκαν από τις Γερμανικές αρχές στην Εκκλησία της Κύπρου και την Μαρωνίτικη, 173 κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

Τις επόμενες μέρες και κατόπιν ειδικής συσκευασίας, θα ταξιδέψουν για την Κύπρο τα 173 έργα τέχνης τα οποία κλάπηκαν από πενήντα περίπου κατεχόμενα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου μετά την Τουρκική εισβολή.

kipros1

Στην σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας του Μονάχου, σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου απηύθυνε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος ο οποίος υπογράμμισε την προσδοκία της Εκκλησίας για τον σύντομο επαναπατρισμό και των υπολοίπων 80 περίπου κειμηλίων καθώς και το γεγονός ότι το τέλος της οδύσσειας των θρησκευτικών θησαυρών δεν είναι ο επαναπατρισμός τους αλλά η επανατοποθέτηση τους στους χώρους λατρείας απ΄ όπου και αφαιρέθηκαν.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη και σπουδαιότερη υπόθεση επαναπατρισμού κυπριακών κειμηλίων μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 τόσο για τον αριθμό αλλά και την μεγάλη αξία των έργων. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Θεοφιλέστατος επέδωσε στην υπουργό κ. B Merk αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και στους υπόλοιπους γερμανούς αξιωματούχους.