Ένα συναρπαστικό βιβλίο για τους νεοφανείς Αγίους της Λέσβου

16 Ιουλίου 2013

To Πάσχα κυκλοφόρησε ένα καινούργιο βιβλίο με τον τίτλο «Η αποκάλυψη και οι εμφανίσεις των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης». Το έχει συγγράψει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ. Δημήτριος. Πρόκειται για έναν ιεράρχη της Εκκλησίας που έχει συνδέσει την ανθρώπινη πορεία του ιδιαίτερα με τους νεοφανείς Αγίους της Λέσβου. Μάλιστα το 1992 ίδρυσε με τη συνοδεία του την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα, δίνοντας τη δυνατότητα και ευκαιρία στον κόσμο της Μακεδονίας να έχει κοντά του τη χάρη των Αγίων.

IMG_20130714_225817

Καταρχήν αξίζει κάποιος να σταθεί σε ένα σημείο στο οποίο δυστυχώς χωλαίνουν τα περισσότερα ελληνικά βιβλία σήμερα, γι’αυτό πρέπει να τονιστεί. Η συγγραφή έχει γίνει σε έξοχα ελληνικά, με αλάνθαστη γραμματική και άψογο συντακτικό. Πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο έργο που-αν και απλό, ευκατανόητο και προσιτό στον καθένα- ταυτόχρονα ικανοποιεί ιδιαίτερα όσους αγαπούν την ελληνική γλώσσα, τη δυναμική και τις δυνατότητες της.

Το βιβλίο αφιερώνεται «Στο μόνο Σωτήρα, Λυτρωτή και Ευεργέτη Κύριο μας και Θεό μας» και ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια της προσπάθειας καταγραφής του βίου και των μαρτυρίων αγίων. Το περιεχόμενο δεν περιορίζεται στη ζωή και τα μαρτύρια των Αγίων, αλλά πραγματεύεται με δραματικό τρόπο πώς η εμφάνιση των αγίων, η ανεύρεση των χαριτόβρυτων λειψάνων τους και η αναγνώριση τους από την Εκκλησία επηρέασε τις ζωές απλών ανθρώπων και μη. Ο αναγνώστης βλέπει πώς ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα, τη ζωή, την προδιάθεση του, παίρνει θέση- και ποια θέση- μπροστά στο θαύμα του Θεού. Αυτό το ιδιαίτερα πρωτότυπο πρίσμα κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει από άλλα που έχουν εκδοθεί και αφορούν βίους και θαύματα αγίων. Εστιάζει στη διάδραση, στη συνεργασία ανθρώπου-Θεού για να ευοδωθεί το Θείο θέλημα στον κόσμο μας. Ουσιαστικά οι πρωταγωνιστές είναι οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, που δέχονται τη χάρη των αγίων και αλλάζει η ζωή τους.

Επίσης η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την επίτευξη του σκοπού του έργου είναι πρωτότυπη. Ο συγγραφέας προσπαθεί- και το πετυχαίνει- να ερευνήσει την αλήθεια, να προσεγγίσει πηγές με έναν τρόπο εμπειρικά «ανακριτικό-αστυνομικό». Είναι έκδηλη στη συγγραφή η αίσθηση ταπεινοφροσύνης μπροστά στο Θείο, η καλοπιστία και κυρίως η δίψα για αλήθεια, την αλήθεια του Θεού. Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι όλα εκτυλίσσονται μπροστά του και βάζει το δικό του χέρι στον «τύπο των ήλων». Του παρουσιάζονται σχεδόν κινηματογραφικά αυτόπτες μάρτυρες με «ζωντανές καταθέσεις» και διηγήσεις που η μια συμπληρώνει την άλλη, διαφορετικές οπτικές γωνίες (ανάλογα με την προσωπικότητα, τη μόρφωση, την πίστη του κάθε «μάρτυρα»),  παρουσίαση γεγονότων με στοιχεία, αναφορές και έρευνα σε παλαιά συγγράμματα (και σύγκριση περιεχομένου τους σε διαφορετικές εκδόσεις). Είναι σημαντικό ότι δεν εκβιάζεται το πόρισμα της έρευνας, δεν καθοδηγείται ο αναγνώστης. Αφήνεται ελεύθερος να προσεγγίσει και να συλλάβει ο ίδιος την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα ο συγγραφέας παρέχει τη δυνατότητα και θεολογικής ανάλυσης-προσέγγισης των γεγονότων, πάντα όμως με σεβασμό στην ελευθερία του αναγνώστη και κυρίως όχι με έναν στείρο θεωρητικό λόγο, αλλά με έναν ενθουσιασμό που φανερώνει πηγαία, αυθεντική, βιωματική πίστη.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει περισσότερο από όλα το έργο αυτό είναι ότι ευωδιάζει άρωμα ζωής. Πρόκειται για αναστάσιμο έργο που δείχνει έντονα ότι η ζωή δεν τελειώνει στον τάφο, δεν ζούμε υπό την απειλή μιας κλεψύδρας, ενός ανούσιου αντίστροφου μετρήματος προς το θάνατο. Υπάρχει νόημα στο πέρασμά μας από τη γη, που συνίσταται στο ότι κατευθυνόμαστε προς τον Ουρανό. Ο χωρισμός με όσους έφυγαν από κοντά μας είναι φαινομενικός, αφού οι εν Χριστώ κεκοιμημένοι είναι μαζί μας, ζουν κοντά στο Θεό, άρα στο Φως και στην όντως Ζωή. Ο ανθρώπινος βίος δεν είναι τα λίγα χρόνια που περνάμε στη γη, αλλά η αγκαλιά του Χριστού και σ’αυτόν και στον άλλον κόσμο. Οι Άγιοι, η Παναγία, ο Χριστός μας, αν και δεν Τους βλέπουμε με τα υλικά μας μάτια (τουλάχιστον όσοι από εμάς δεν έχουμε τη χάρη να αντιλαμβανόμαστε τα ουράνια) είναι μαζί μας, ζουν και επεμβαίνουν στην καθημερινότητα μας. Η Πρόνοια του Θεού δεν αποτελεί θεωρία για θεολογικά συγγράμματα, αλλά καθημερινή πραγματικότητα. Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη με τη ζωή και το μαρτύριο τους, τη θαυματουργική εμφάνιση και ανεύρεση των λειψάνων τους, καθώς και τη βοήθεια τους προς όσους τους επικαλούνται, αποδεικνύουν περίτρανα τα παραπάνω.

Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε τα τελευταία χρόνια οι πιστοί ολοένα και αναζητούν στηρίγματα για την πίστη τους. Οι δυνατότεροι πάλι δεν ψάχνουν αποδείξεις, αλλά πάντα χαίρονται να μαθαίνουν για τη δόξα του Θεού και των Αγίων Του. Και υπάρχουν και αυτοί που έχουν αμφιβολίες, που καλόπιστα έχουν μάθει να αμφισβητούν, να ψάχνουν, γιατί αναζητούν πραγματικά να βρουν τι υπάρχει πέρα από αυτά που φανερά μας περιβάλλουν. Το βιβλίο έχει να πει πολλά σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες και να τις ικανοποιήσει. Οι μόνοι που μπορεί να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σε ένα τέτοιο έργο είναι όσοι έχουν σκληρύνει τις καρδιές τους μέσα από την κακοπιστία και αρνούνται να δουν πιο πέρα από τα όρια του ανθρώπινου εγωισμού – όμως αυτοί έτσι κι αλλιώς μένουν ψυχροί μπροστά ακόμη και στο Ευαγγέλιο! Είναι σίγουρο ότι όποιος επιλέξει να διαβάσει το έργο «Η αποκάλυψη και οι εμφανίσεις των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης» δεν πρόκειται να τελειώσει μαζί του εύκολα και να το τοποθετήσει στο ράφι της βιβλιοθήκης. Θα θέλει να ανατρέχει συχνά-πυκνά στο περιεχόμενο του για έμπνευση και δύναμη στη ζωή. Με ανυπομονησία αναμένονται ο δεύτερος και τρίτος τόμος, που θα ολοκληρώσουν το συγγραφικό προσκύνημα στη χάρη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.