«Τα Νησιά είμαστε Εμείς» – Ένα φιλμ για τα Πριγκηπόννησα

9 Οκτωβρίου 2013

Στην Αντιγόνη το Σάββατο 29 και στην Πρίγκηπο την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε πρώτη για πρώτη φορά Το φιλμ »Τα Νησιά είμαστε Εμείς», ένα  μιούζικαλ κι ένα ταξίδι στα Πριγκηπόννησα μέσα από τα μάτια ενός μεγάλου Τούρκου σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ,του Nedim Hazar.

nisia

Το φιλμ, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “ Η Φυσική Πολιτιστική Κληρονομιά των Νησιών” του Adalar Vakfı (Ίδρυμα των Νησιών) και  χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης της Ιστανμπούλ (ISTKA), ολοκληρώθηκε με την εθελοντική συμμετοχή πολλών νησιωτών,νέων και ηλικιωμένων καθώς και σημαντικών μουσικών. Η Βασιλική Παπαγεωργίου, ο Taner Öngür, ο Νίκος Βερβερίδης, ο Engin Arslan, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Τουρκίας υπό τη διεύθυνση του Cem Mansur, κ.ά, πλαισίωσαν το φιλμ με τις μελωδίες και τους στίχους της καρδιάς τους, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της πρεμιέρας.

Μιλώντας με τον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας διαπιστώνει κανείς το ενδιαφέρον που έχουν τα νησιά αυτά πίσω από αυτό που βλέπει ένας απλός επισκέπτης και που αποτέλεσε έμπνευση για εκείνον. «Τα νησιά αντιπροσωπεύουν το πιο όμορφο παρελθόν της Κωνσταντινούπολης με την πολυπολιτισμικότητα να είναι το στοιχείο που τα χαρακτήριζε και τα χαρακτηρίζει πάντα. Διαφορετικές εθνικότητες και θρησκευτικές πεποιηθήσεις συνυπάρχουν σε τέσσερις  τόσο μικρές γεωγραφικά περιοχές της Τουρκίας, στα Πριγκηπόνησσα. Ένα παρελθόν που ενώνεται με το παρόν και εξελίσσεται «.

«Τα νησιά ,λοιπόν, είμαστε εμείς» λέει ο τίτλος της ταινίας. Τι κρύβεται πίσω από αυτό το «εμείς»; Κρύβονται τα νέα πρόσωπα των νησιών που αντιστέκονται στην λεηλασία του μεγαλοπρεπή τόπου που γνώρισαν. Ο ανάπηρος δημοσιογράφος Engin Eroğlu, η γλύπτρια Hera Büyüktaşçıyan, ο ιδρυτής του συγκροτήματος “Βόσπορος” Νικηφόρος Μεταξάς, ο πανδοχέας Selcuk Erçaylap,  τα ζευγάρια των αιώνια ερωτευμένων Nimet – Viktor Albukrek και Nurgül – Erdinç Günbatı….

Ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει να προβληθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου ως δείγμα προβληματισμού και υποστήριξης της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων ενός τόσο όμορφου και αρχοντικού τόπου.

Το ρεφρέν του μουσικού θέματος του φιλμ:

“Μια τα Νησιά και μια εσύ στην καρδιά μου

κι εγώ δεν δίνω την καρδιά μου κανενός”