«Το Έπος του ΄40» στο Πολεμικό Μουσείο

27 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη με τον Ιωάννη Κοροδήμο Υπεύθυνο του Κινηματογραφικού Αρχείου

Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσιάζει την Έκθεση με τίτλο «Το Έπος του ΄40». Η έκθεση περιλαμβάνει στρατιωτικό υλικό εποχής, κειμήλια, φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής και γελοιογραφίες καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μάχη του Καλπακίου».

Η είσοδος του κοινού για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, είναι ελεύθερη.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 1

Πολεμικό Μουσείο φωτο 1

Σε ό,τι αφορά στην ιστορία του, τα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου έγιναν στις 18 Ιουλίου του 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ. Στόχοι του Μουσείου είναι η διαφύλαξη και η έκθεση πολεμικών κειμηλίων καθώς και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας της χώρας από την εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 2

Πολεμικό Μουσείο φωτο 2

Ο Υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου, Ιωάννης Κοροδήμος, μίλησε στην Πεμπτουσία για την έκθεση.

Πολεμικο Μουσείο φωτο 3

Πολεμικο Μουσείο φωτο 3

-Τι ακριβώς παρουσιάζει αυτή η έκθεση και ποιος είναι ο στόχος της;

Πολεμικό Μουσείο φωτο 4

Πολεμικό Μουσείο φωτο 4

Η Έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα εξοπλισμού και προσωπικά των Ελλήνων στρατιωτών. Όπως χλαίνες, είδη εστιάσεως, παπούτσια, κράνη, δερμάτινες εξαρτήσεις, φυσιγγιοθήκες, μικρά ευαγγέλια που κάθε στρατιώτης κρατούσε επάνω του.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 5

Πολεμικό Μουσείο φωτο 5

Τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν κατά την επίσκεψη μας στα πεδία των μαχών, αλλά και σε σπίτια Βορειοηπειρωτών και Αλβανών που τα βρήκαν η έμειναν εκεί από την υποχώρηση του Ελληνικού στρατού το 1941.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 6

Πολεμικό Μουσείο φωτο 6

Στη αίθουσα του Μουσείου για το 1940, υπάρχουν επίσης πολλά όπλα, στολές και πίνακες ζωγραφικής διασήμων Ελλήνων ζωγράφων αλλά και λάφυρα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες και αφίσες που καταγράφουν τις νίκες των Ελλήνων, τους θριάμβους στο πεδίο της μάχης, τις εμπειρίες και τις κακουχίες του πολέμου.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 7

Πολεμικό Μουσείο φωτο 7

Η έκθεση μεταφέρει στον επισκέπτη τον πανελλαδικό ενθουσιασμό και τον ηρωισμό των Ελλήνων, που οδήγησαν στην εποποιία της Πίνδου.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 8

Πολεμικό Μουσείο φωτο 8

-Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης;

Πολεμικό Μουσείο φωτο 9

Πολεμικό Μουσείο φωτο 9

Το ντοκιμαντέρ είναι μια αναδρομή στην εμπλοκή της Ελλάδας στο πόλεμο του 1940, στο «ΟΧΙ» του Μεταξά, στην επιστράτευση και περιγράφει την ιστορία της 8ης Μεραρχίας του στρατηγού Κατσιμήτρου και τις πρώτες μάχες που έγιναν στην περιοχή του Καλπακίου, με αφηγήσεις δύο πολεμιστών σε αυτές τις μάχες.

Πολεμικό Μουσείο φωτο 10

Πολεμικό Μουσείο φωτο 10

Οι αναγνώστες της Πεμπτουσίας μπορούν να δουν το ντοκιμαντέρ για το Καλπάκι:

Κατερίνα Χουζούρη