«90 χρόνια Μικρασίας…Κειμήλια των προσφύγων από τη Μικρα Ασία στην Κύπρο»

22 Οκτωβρίου 2013

Στην κατάμεστη αίθουσα του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜΘ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου στη Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος κόσμου και επισήμων κατέκλυσε το χώρο, στον οποίο παρουσιάσθηκε ο Κατάλογος της έκθεσης Μικρασιατικών κειμηλίων «90 χρόνια Μικρασίας… Κειμήλια, έγγραφα και έργα τέχνης των προσφύγων από τη Μικρα Ασία στην Κύπρο».

mikrasia

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΛΕΜΜΘ, κ. Μαριάνα Βιλδιρίδη καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία με το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου προσβλέποντας σε περαιτέρω πολιτιστικές συνέργειες στο μέλλον.

Ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης εξέφρασε τη στήριξη του Προξενείου σε ανάλογες εκδηλώσεις και διατύπωσε τη χαρά του, που ένα τέτοιο άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου λαμβάνει πλέον τη θέση του στην ιστορία. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, Μόνα Σαβββίδου-Θεοδούλου ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την εγκάρδια συνεργασία τους και παρουσίασε το ιστορικό ίδρυσης και τη δραστηριότητα του Συνδέσμου.

mikrasiatis2

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Κώστας Σταματάρης εξέφρασε την ετοιμότητα των Κυπρίων της Ελλάδος να συμπαρασταθούν στο έργο του Συνδέσμου Μικρασιατών και εξέφρασε την ευαρέσκειά του, που η Κύπρος ανταμώνει με τη Μακεδονία μέσω των Μικρασιατών προσφύγων. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνιος Οραήλογλου εξέφρασε τη συγκίνησή του, που ο προσφυγικός κόσμος της Μικρασίας διά της εκδήλωσης αυτής, της έκθεσης και του Καταλόγου διατρανώνει τη ζωντάνια και δημιουργικότητά του, στοιχεία που καταδεικνύουν το δυναμισμό και την αντοχή του Μικρασιάτη παρά τα τραγικά παιγνίδια της ιστορίας. Ο διευθυντής του ΛΕΜΜΘ, Ζήσης Σκαμπάλης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εκδήλωση αυτή και διαβεβαίωσε την ετοιμότητα του Μουσείου να εγκαινιάσει στενές σχέσεις επιστημονικής συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Καραθανάσης, παρουσίασε με επιστημονική επάρκεια και λόγο παραστατικό τον Κατάλογο της έκθεσης Μικρασιατικών κειμηλίων και συνεχάρη τους συγγραφείς για το πολύτιμο και με επιστημονική χροιά έργο. Ακολούθησε η αντιφώνηση των συγγραφέων, όπου ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου εξέφρασε την ετοιμότητα της τρίτης γενιάς Μικρασιατών να συνεχίσουν την ανάδειξη του πολιτισμού των χαμένων πατρίδων διατηρώντας τη μνήμη Μικρασίας ως στοιχείο αναγέννησης και άντλησης αξιών και ιδανικών, αφού, όπως τόνισε, το να είναι κάποιος Μικρασιάτης είναι θέμα αγωγής και όχι καταγωγής. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να κοινωνήσει το μικρασιατικό πολιτισμό και η τέταρτη γενιά, ώστε να παράξει τους καρπούς της.

mikrasiatis3

Ο δρ. Ιωάννης Ηλιάδης δηλώνοντας την προσφυγική του καταγωγή από την τουρκοκρατούμενη Κυθρέα σημείωσε τον κοινό παρονομαστή της προσφυγιάς, η οποία σε πείσμα των καιρών και των σχεδιασμών των μεγάλων δυνάμεων, όχι μόνον δεν πέθανε, αλλά με νέες δυνάμεις ελπίζει, δημιουργεί, αγωνίζεται και διεκδικεί την ιστορική της παράδοση και την πατρώα γη. Παρουσίασε για πρώτη φορά με διαφάνειες τη Συλλογή Κειμηλίων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, η οποία θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ έως την απόκτηση μόνιμης στέγης.

Μεταξύ των επισήμων παρευρέθησαν επίσης οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. κ. Ιωαννίδης και Ορφανός, ο διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού και πλήθος αξιωματικών, οι διευθυντές του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος, καθώς και πολλοί ακαδημαϊκοί.

Μετά το πέρας της Βιβλιοπαρουσίασης, το Μουσικοχορευτικό Σχήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης «Ουσάκ» υπό τη διεύθυνση της χοροδιδασκάλου Μαργέτας Αγγελική παρουσίασε μικρασιατικούς χορούς από μαθητές με παραδοσιακές στολές με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ενώ στη μικρασιατική αυτή γιορτή χαράς, που στήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου προσφέρθηκαν μικρασιατικά εδέσματα.

Βασίλειος Χάδος