e-life 2013: Διεπιστημονικό Συνέδριο για τους Κινδύνους του Διαδικτύου

29 Οκτωβρίου 2013

elife2013 

Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου είναι αφιερωμένο το 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή – «E-LIFE 2013» – που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα –και συγκεκριμένα στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ στις 1 και 2 Νοεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, αναφέρει ότι:

«Ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες, η εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής κατέχει προνομιακή θέση και έχει ανοίξει παγκοσμίως νέους ορίζοντες για τις υπηρεσίες υγείας, δημόσιας διοίκησης, εκπαίδευσης, έρευνας και επικοινωνίας. Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, τα θετικά στοιχεία του Διαδικτύου είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Σκοπός μας και σε αυτό το συνέδριο είναι να παρουσιαστούν οι έρευνες ειδικών επιστημόνων σε σχέση με τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Ως διοργανωτές και οικοδεσπότες θα προσπαθήσουμε, ώστε η συμμετοχή σας να είναι επιστημονικά γόνιμη και η παραμονή σας στην πόλη των Αθηνών ιδιαίτερα ευχάριστη.»

H Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (www.hasiad.gr) είναι μία επιστημονική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται με σκοπό:

  • την αναγνώριση, τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
  • την πρόληψη των δυσμενών συνεπειών της μη έγκαιρης διάγνωσης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο,
  • την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στις επιπτώσεις της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο,
  • την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ειδικών Ψυχικής Υγείας, καθώς και άλλων Ιατρικών Ειδικοτήτων,
  • την εφαρμογή προγραμμάτων υποστήριξης των εθισμένων στο Διαδίκτυο και των οικογενειών τους,
  • τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση διεπιστημονικών ομάδων.

Διοικητικό Συμβούλιο 2011-2014: Πρόεδρος – Σιώμος Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος – Φλώρος Γεώργιος, Γραμματέας – Νταφούλης Βάιος, Ταμίας – Στέφος Άγγελος, Μέλη – Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία, Νταφούλης Δημήτριος, Φισούν Βιργινία

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο είναι επισήμως διασυνδεδεμένη με την International Association of CyberPsychology, Training, and Rehabilitation (iACToR).