Συντήρησης τοιχογραφιών του καθολικού της Ι.Μ. Φανερωμένης

11 Νοεμβρίου 2013

Πρόγραμμα Συντήρησης των Τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα

Επίσημη Παρουσίαση από την Καθηγήτρια Μασάκο Κίντο

Η κυρία Κίντο στο Βυζαντινό Μουσείο

Η κυρία Κίντο στο Βυζαντινό Μουσείο

Σήμερα 11 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οργανώνουν στο Μουσείο εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης των Τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας.

Κατά διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής θα απονείμει στην κα Μασάκο Κίντο, Καθηγήτρια της Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κιορίτσου, στο Τόκυο, τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλης. Η κα Κίντο συνέβαλε καθοριστικά στο πρόγραμμα της συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα.

Η αφίσα του Βυζαντινού Μουσείου για την εκδήλωση

Η αφίσα του Βυζαντινού Μουσείου για την εκδήλωση

Προηγήθηκε την, ξενάγηση από την Καθηγήτρια Μασάκο Κίντο, τον Συντηρητή Έργων Τέχνης Ιωάννη Σπανό και τους συνεργάτες τους, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης και παρουσίαση του τεράστιου έργου που έγινε εκεί, καθώς μετά από κοπιαστική δουλειά που ξεκίνησε περίπου το 2007, οι μαυρισμένες επιφάνειες αποκάλυψαν εξαιρετικά έργα τέχνης.

Το Καθολικό της Ιερά Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος έχει αγιογραφηθεί από τον Γεώργιο Μάρκου, του οποίου αποτελεί το μεγαλύτερο έργο. Οι τοιχογραφίες έγιναν το 1735. Λέγεται ότι ο αγιογράφος πέθανε το 1751 μετά την ολοκλήρωση του έργου του, το οποίο είναι τεράστιο σε έκταση, καθώς απεικονίζονται πολλές σκηνές και πρόσωπα που ξεπερνούν τα 3.500!

Εν τω μεταξύ, την κα Μασάκο Κίντο, συνάντησε την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

«Η Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετράει τους φίλους της. Η κα Μασάκο Κίντο είναι αποδεδειγμένα φίλη της Ελλάδος και λάτρης τού Ελληνικού πολιτισμού. Η κα Κίντο έχει αναπτύξει εξαιρετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες προσφέρει στην Ελλάδα συντηρώντας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά μας», δήλωσε ο Υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση.

Η κα Κίντο σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Ωνάση. Αφού συμπλήρωσε τις σπουδές της στο Τόκυο, όπου και ανήλθε στις πανεπιστημιακές βαθμίδες, συνέβαλε καθοριστικά στο Πρόγραμμα της Συντήρησης των Τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έμπνευση και αφορμή για να ασχοληθεί με το έργο αυτό, υπήρξε για εκείνην το έργο του Διονυσίου εκ Φουρνά «Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης».

Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε χάρη στην εργασία επιστημόνων και τεχνικών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο προγράμματος Ενίσχυσης και Υποστήριξης της Επιστημονικής Έρευνας. Καθώς επίσης και στην ευγενή χορηγία της Sunitomo Foundation στο πλαίσιο δικού της προγράμματος Επιχορήγησης Έργων για την Προστασία, Διατήρηση και Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευοδώθηκε, δηλαδή μια δημιουργική συνεργασία Ελληνικών και Ιαπωνικών φορέων, πολύτιμος καταλύτης της οποίας υπήρξε η κα Κίντο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2009, στα πλαίσια του εορτασμού των 110 χρόνων Ελληνοιαπωνικής Φιλίας είχε γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η παρουσίαση του Προγράμματος Συντήρηση και Ειδική Μελέτη των Τοιχογραφιών της Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας.

Κατά καιρούς, η Ιαπωνίδα Πανεπιστημιακός ταξιδεύει ανά την Ελλάδα επισκεπτόμενη βυζαντινούς ναούς και μελετώντας τις αγιογραφίες τους, συνοδεία σπουδαστών, οι οποίοι επιστρέφουν πάντα στην Ιαπωνία ως άριστοι πρεσβευτές της χώρας και του πολιτισμού μας.

Η συνεπής φίλη της Ελλάδος από την Ιαπωνία διατηρεί σχέσεις με Ελληνικά πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσκαλώντας πολλές φορές στην πατρίδα της Έλληνες καθηγητές για παρουσίαση θεμάτων από την αρχαία και νεότερη Ελληνική παράδοση, ενώ με δική της μέριμνα πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο και έκθεση για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα.

Κατερίνα Χουζούρη

Υ.Γ.: Η φωτογραφία της κα Κίντο, από την εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο το 2009, είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, www.gr.emb-japan.gajp διαθέσιμη στις 11-11-2013.