Ο Άγιος Μάρτυς Δάναξ

16 Ιανουαρίου 2014

Ο άγιος Δάναξ καταγόταν απ’ τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου. Οι συναξαριστές δεν μας διασώζουν πληροφορίες για τη ζωή και το μαρτυρικό του τέλος.

Γνωρίζουμε μόνο πώς υπηρετούσε στην εκκλησία του Αυλώνος ως Αναγνώστης και είχε πάρει για ασφάλεια τα ιερά σκεύη της Εκκλησίας για να μην πέσουν στα χέρια των απίστων, που έκαναν συχνά επιδρομές. Μάλιστα, όταν εκείνοι πληροφορήθηκαν την πράξη του Αγίου, τον συνέλαβαν και τον εξεβίαζαν να δώσει τα ιερά σκεύη και να προσκυνήσει τα είδωλα. Εκείνος όμως τα χλεύαζε και με παρρησία ομολογούσε την πίστη του στον Χριστό. Τότε οι άπιστοΙ άρχισαν να τον βασανίζουν. Τον κτυπούσαν και τον έκαιγαν. Δοκιμάστηκε όπως το χρυσάφι και η ψυχή του απέκτησε μεγαλύτερη λάμψη.

Το μαρτύριο του Αγίου είναι μεγάλο σημείο της δυνάμεως του Χριστού και μας προτρέπει να δείχνουμε και εμείς καρτερία και υπομονή στους πειρασμούς. Με το μαρτύριο ο άγιος Δάναξ έγινε λαμπρότερος απ’ τον ήλιο, γιατί το φως του ήλιου δεν λάμπρυνε το σώμα του τόσο όσο το αίμα που χύθηκε απ’ τις πληγές του. Οι άπιστοι τον απεκεφάλισαν στις 16 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.

Πηγή: Κωνσταντίνος Ηρ. Δεσπότης, Άγιοι της Ηπείρου, Β΄ έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη, Εκδόσεις «Παρακαταθήκη», Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2009.