Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης

11 Ιανουαρίου 2014

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Μεγάλου (457 – 474 μ.Χ.) Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός και σύντομα διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στους ασκητικούς αγώνες.

Μαθήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές (Συμεών ο Στυλίτης και Λογγίνος)και αργότερα αναχώρησε σε απομακρυσμένο ησυχαστήριο όπου δίδασκε το λόγο του Θεού στους περαστικούς διαβάτες. Σύντομα έγινε ξακουστός σε όλη την αυτοκρατορία και δεκάδες μοναχοί τον περιστοίχισαν, αναγκάζοντάς τον να ιδρύσει ένα μεγάλο μοναστήρι, όπου εφάρμοσε πιστά τα πρότυπα του ασκητικού βίου. Έκανε πολλά θαύματα και, αφού δίδαξε τις αρετές της ασκητικής ζωής στους εκατοντάδες μαθητές του, εκοιμήθη οσιακά σε μεγάλη ηλικία, περί το 529.

theodosiosΑγαπούσε τη μνήμη θανάτου και γι’ αυτό είχε ετοιμάσει τον τάφο του.

Η χάρη του ήταν τόση, ώστε μπορούσε να δει έναν συνασκητή του, ο οποίος είχε πεθάνει, να συμψάλλει μαζί με τους πατέρες του κοινοβίου.

Λένε ακόμα ότι σ’ ένα μοναστήρι που ετοίμαζε να ιδρύσει, άναψε σβησμένα κάρβουνα χωρίς να έχει φωτιά. Επίσης, ο προείδε και ανακοίνωσε την καταστροφή που θα γινόταν στην Αντιόχεια από μεγάλο σεισμό.