O π. Χριστοφόρος νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου

20 Φεβρουαρίου 2014

 Moni_Grigoriou_01

Μετά από ψηφοφορία η οποία διενεργήθηκε σύμφωνα με την Αγιορειτική Παράδοση, νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου εξελέγη σήμερα ο ιερομόναχος π. Χριστοφόρος.

Ο νέος ηγούμενος π. Χριστοφόρος, κατά κόσμον Σταύρος Μιχαήλ του Πηγασίου και της Έλλης, μετέπειτα Ελισάβετ μοναχής, γεννήθηκε το 1957 στον Καραβά της Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Το 1981 ήλθε στο Άγιον Όρος στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου όπου έθεσε εαυτόν υπό την πνευματική καθοδήγηση του τότε ηγουμένου της μονής γέροντος Γεωργίου. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 29-10-1991 και πρεσβύτερος στις 14-6-1993.

Christoforos_Grigoriou

Ο νέος ηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου, π. Χριστοφόρος

Της εκλογής του νέου ηγουμένου είχε προηγηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου η παραίτηση του πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Γεωργίου (Καψάνη). Ο γέρων Γεώργιος εποίμανε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου για περισσότερα από 40 έτη.  Αναγνωρίζεται ως μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.

Ger. Georgios Kapsanis 01

Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος (Καψάνης)

Ως λαϊκός ακόμη πρωτοστάτησε στη σύσταση του Ιδρύματος νέων «Ο Παντοκράτωρ» στο Παλαιό Φάληρο, με στόχο την πνευματική αφύπνιση και συγκρότηση των νέων.

Μεγάλη έφεση και διεισδυτικό πνεύμα επέδειξε ο Γέρων Γεώργιος στα θεολογικά γράμματα. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας και εργάστηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έδρα της ποιμαντικής και του κανονικού Δικαίου. Ιδιαίτερα γνωστή υπήρξε η διδακτορική του διατριβή για την ποιμαντική των φυλακισμένων. Εκπόνησε επίσης διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο “Η ποιμαντική Διακονία κατά τους Ιερούς Κανόνας” η οποία δεν υποβλήθηκε λόγω της εγκαταβίωσης του π. Γεωργίου στην Ι.Μ. Γρηγορίου του Αγίου Όρους και την από μέρους του ανάληψη της Ηγουμενίας της εκεί μοναστικής αδελφότητας.

Ger. Georgios Kapsanis 31

Ο Προηγούμενος π. Γεώργιος Καψάνης (στο κέντρο) με τον γέροντα Εφραίμ (δεξιά) και τον γέροντα Ιωσήφ (αριστερά).

Το πολύ σημαντικό αυτό έργο εκδόθηκε αργότερα μαζί με άλλα έργα του Γέροντος τα οποία σηματοδότησαν μία σπουδαία συγγραφική πνευματική και θεολογική παραγωγή. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι:

  • Εμπειρίες της Χάριτος του Θεού
  • Η «Ιδεολογική» Ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων
  • Η θέωσις ως σκοπός της ζωής του ανθρώπου
  • Η Κυριακή Προσευχή
  • Η Ορθόδοξος Πίστις μας και οι πλάνες των Ιεχωβιτών
  • Θέματα Εκκλησιολογίας και Ποιμαντικής
  • Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Διδάσκαλος της Θεώσεως
  • Ο Σταυρός του Χριστού και η σημασία Του στη ζωή μας
  • Ορθοδοξία και Ουμανισμός – Ορθοδοξία και Παπισμός
  • Ορθόδοξος μοναχισμός και Άγιον Όρος.

Πριν από την εγκατάστασή του στο Άγιον Όρος, ο γέρων Γεώργιος ανέλαβε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αρμά κοντά στο Βασιλικό Χαλκίδας από όπου, μαζί με την αδελφότητα στην οποία προΐστατο, έλαβε πρόσκληση από τους γέροντες πατέρες της Ι.Μ. του Οσίου Γρηγορίου να αναλάβει την ηγουμενία και την επάνδρωσή της με τους νέους πατέρες.

Ο πατήρ Γεώργιος εκτός από την μοναστική, θεολογική και ποιμαντική του ακτινοβολία πρωτοστάτησε και στον χώρο της εξωτερικής ιεραποστολής. Με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια αποστέλλει μοναχούς Ιεραποστόλους  σε όλο τον κόσμο.

Αδελφός της μονής υπήρξε και ο μακαριστός Ιεραπόστολος π. Κοσμάς, ο οποίος εστάλη στο Ζαΐρ (σημερινό Κονγκό) για να ιδρύσει την πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία της Κατάνγκας, την οποία ποιμαίνει σήμερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Μελέτιος, επίσης Γρηγοριάτης. Αδελφοί της μονής είναι επίσης οι π. Ιωνάς και π. Δαμασκηνός που αναπτύσσουν ιεραποστολική δράση στην Ταϊβάν και στην Ρουάντα και Μπουρούντι αντίστοιχα.

Η Πεμπτουσία, συνεργάτες και αναγνωστικό κοινό, εύχονται στο νέο Ηγούμενο δύναμη εξ ύψους ώστε να συνεχίσει και να επαυξήσει την μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη του γέροντός του. Στον δε γέροντα Γεώργιο ευχόμαστε μακροημέρευση ώστε να συνεχίζει η φωτεινή παρουσία του να αποτελεί στύλο για το Άγιον Όρος και ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Ακολουθεί παλαιότερη  ομιλία του π. Γεωργίου (Καψάνη) με θέμα: «Ευχαριστηριακή ζωή»