Η γεωμορφολογία της Ευρώπης

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Η ήπειρος της Ευρώπης αποτελεί το δυτικό μέρος της Ευρασίας. Η θέση της ορίζεται βόρεια από τον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό, δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, ενώ ανατολικά τα φυσικά της όρια με την Ασία αποτελούν το όρος Καύκασος, η Κασπία, ο Ουράλης ποταμός και τα Ουράλια όρη.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τα σημαντικότερα γεωμορφολογικά στοιχεία της.

Χερσόνησοι αναπτύσσονται περιμετρικά της ηπείρου, στην οποία ανήκει  και η χώρα μας. Το πιο στενό σημείο μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής είναι ο πορθμός του Γιβραλτάρ, εκεί όπου η Μεσόγειος συναντά τον Ατλαντικό.  Οι ακτές είναι σχετικά ομαλές χωρίς πολλά νησιά με εξαίρεση  τα νορβηγικά φιορδ της Σκανδιναβίας και τα ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου πελάγους.

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο έχει σχετικά χαμηλά όρη με ψηλότερη κορυφή αυτή των Άλπεων, το Λευκό Όρος (4807 μ.). Στις χερσονήσους υψώνονται οροσειρές ενώ από τις  Άλπεις πηγάζουν αρκετοί ποταμοί που διαρρέουν την Κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο μεγαλύτερος είναι ο Βόλγας (3685 χλμ.), που διαρρέει τις μεγάλες ρωσικές πεδιάδες μέχρι να καταλήξει στην Κασπία. Ο Δούναβης (2850 χλμ) είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της κεντρικής Ευρώπης. Προς βορρά εκτείνονται οι μεγάλες πεδιάδες της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας. Η Ευρώπη στερείται μεγάλων λιμνών. Οι μεγαλύτερες από αυτές βρίσκονται στις βόρειες εκτάσεις της.

Μπορείς να μάθεις τη γεωμορφολογία της Ευρώπης και να αναγνωρίζεις στοιχεία από τον κατακόρυφο και οριζόντιο διαμελισμό της, παίζοντας ένα ευχάριστο γεωγραφικό παιχνίδι.

paixnidi_mesa

Pemptousia MLS logo