Απόστολος Ιάκωβος, ένας Πρωτομάρτυρας (+ 30 Απριλίου)

30 Απριλίου 2014

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Ιακώβου, υιού του Ζεβεδαίου και πρεσβύτερου αδελφού του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

ag Iak

Ο Απόστολος Ιάκωβος ανήκε στον πιο στενό κύκλο των μαθητών του Ιησού (Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης), εκείνον που επέλεγε να έχει μαζί του ο Κύριος σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (Μεταμόρφωση, ανάσταση κόρης Ιαείρου, προσευχή στη Γεθσημανή κ.α.). Συγκαταλέγεται επίσης στους πρώτους μαθητές του Χριστού, καθώς μαζί με τον αδελφό του εγκατέλειψαν τα δίχτυα τους για να γίνουν «αλιείς ανθρώπων», μόλις άκουσαν το κήρυγμα και την κλήση του Ιησού. Όπως πληροφορούμαστε από τα Ευαγγέλια, ο Ιησούς αποκάλεσε τους γιους του Ζεβεδαίου «Βοανεργές», δηλαδή «υιούς βροντής».

Όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, όταν ο Ιησούς πληροφόρησε τους μαθητές για το Πάθος και τη Βασιλεία Του, οι δύο γιοι Του Ζεβεδαίου (ή, σε μία άλλη ευαγγελική εκδοχή, η μητέρα τους) πλησίασαν το Διδάσκαλο και του ζήτησαν να τους έχει δίπλα Του, όταν έλθει η στιγμή της δόξας Του. Το αίτημα αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Χριστό να τους εξηγήσει το σταυρικό χαρακτήρα της κλήσης Του και τη διαφορά της Βασιλείας Του από τις κοσμικές εξουσίες.

Όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις των Αποστόλων, ο άγ. Ιάκωβος υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα του μένους των Ιουδαίων κατά των Χριστιανών: κατά το διωγμό του βασιλιά της Παλαιστίνης Ηρώδη Αγρίππα (έτος 42 ή 44 μ.Χ.), ο πρώτος που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό ήταν ο Απόστολος Ιάκωβος.