Όσιος Γρηγόριος ο Γραβανός

22 Απριλίου 2014

Τη 22α του αυτού μηνός μνήμη  του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γρηγορίου του Γραβανού († 1812).

Γεννήθηκε στο νησί του Αιγαίου πέλαγους Νίσυρο. Υπήρξε και αυτός μέλος των αγίων Κολλυβάδων. Από το Άγιον Όρος, που ασκήθηκε επί έτη, ακολούθησε τον Γέροντά του όσιο Νήφωνα († 1809) και μέσα από τα νησιά Νάξο, Σάμο και Πάτμο κατέληξε στο νησί Λειψώ των Δωδεκανήσων. Εκεί ίδρυσαν ησυχαστήριο προς τιμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Λόγω επιδρομών των πειρατών καταφεύγουν στους Φούρνους και κατόπιν στην Ικαρία.

Πηγή:nisyrianreview.blogspot.gr/

Πηγή:nisyrianreview.blogspot.gr/

Αναχωρεί και από εκεί ο Γρηγόριος και μεταβαίνει στην Πάτμο. Εκεί συναντάται με τον άγιο Μακάριο τον Νοταρά και συνασκείται επί έτη στο Κάθισμα της Παναγίας της Κουμάνας. Αργότερα μετώκησε στην θέσι Γραβά, από όπου και το προσωνύμιό του Γραβανός, και έκτισε Κάθισμα με ναό προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η φήμη του ως ασκητή και πνευματικού δεν άργησε να διαδοθή έξω από την Πάτμο. Πολλοί έφθασαν έως εκεί, για να καταθέσουν στο πετραχήλι του το βάρος των αμαρτιών τους. Μεταξύ των εξομολογουμένων του ήταν και ένας μεγάλος ληστής.

Σε μεγάλη ηλικία από διάφορες περιστάσεις αναγκάσθηκε να μεταβεί στην Ικαρία. Στην εκεί μονή του Ευαγγελισμού αναπαύθηκε και τάφηκε στις 22 Απριλίου 1812. Στο μοναχολόγιο της ιεράς μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου αναφέρεται: «1812 Απριλίου 22 ετελεύτησεν ο συνάδελφος ημών εν Ιερομονάχοις κυρ Γρηγόριος ο και ασκητής, όστις του Γραβά τα κτήρια έκτισεν, εκ της νήσου Νισύρου, θανάτω φυσικώ, εν τη νήσω Ικαρία. Εις τους 1815 έγινεν η ανακομιδή του άνωθεν, όστις και ηγίασεν, ποιούντα θαύματα εις πολλούς τα ιερά αυτού λείψανα».

Η μνήμη του τιμάται τη Β΄ Κυριακή Ματθαίου μετά των εν Πάτμω Αγίων.